44 Inch Chest (2009)

Regie: Malcolm Venville | 94 minuten | drama | Acteurs: John Hurt, Ian McShane, Ray Winstone, Tom Wilkinson, Dave Legeno, Joanne Whalley, Stephen Dillane, Steven Berkoff, Melvil Poupaud

Na het briljante ‘Sexy Beast’ (2000) heeft het negen jaar moeten duren voordat het schrijversduo Louis Mellis en David Scinto weer van zich laat horen. Vanwege de scherpe zwarte humor en de prachtige karaktertekeningen uit de vorige film, zijn de verwachtingen voor ’44 Inch Chest’ hooggespannen. Ray Winstone en Ian McShane, die beiden een sterke rol vertolkten in ‘Sexy Beast’, worden ook nu weer ingezet. Maar is het voldoende om de virtuositeit van hun eerste film te evenaren? Helaas is het antwoord op deze vraag ontkennend, maar dat wil niet zeggen dat ’44 Inch Chest’ niets te bieden heeft. Integendeel!

De plot van de film is betrekkelijk simpel samen te vatten. Boze man Colin Diamond (Ray Winstone) kan het niet verkroppen dat zijn vrouw Liz (Joanne Whally) hem verlaat voor een ander en kidnapt met een paar duistere vrienden haar nieuwe lover. Onder druk van zijn kameraden moet Diamond een besluit maken aangaande het lot van de loverboy. Door zijn verdriet en kwaadheid blijkt dat echter helemaal niet makkelijk. In zijn poging tot een beslissing te komen, wordt Diamond geconfronteerd met waanbeelden van zijn maten en zijn vrouw.

Afgaande op deze beknopte samenvatting zou je de film het beste kunnen omschrijven als een psychologisch drama. De opzet is die van een toneelstuk, waarbij het grootste gedeelte van de actie beperkt blijft tot één ruimte: het vervallen huis in Londen waar Diamond en zijn vrienden de loverboy vasthouden. Alleen tijdens enkele flashbacks en een paar korte uitstapjes wordt er een iets grotere wereld getoond, maar de spelomgeving blijft toch voornamelijk het huis en vooral Diamonds hoofd. Een vergelijking met het werk van de Britse toneelschrijver Harold Pinter is gauw gemaakt, vanwege de verbale strijd die Diamonds vrienden onderling leveren. En het moet gezegd: de dialogen zijn hier en daar om van te smullen!

Dat is voor een groot deel tevens te danken aan de uitstekende cast die de teksten vertolkt. John Hurt als de verbaal incontinente Peanut, Ian McShane als de homoseksuele gentleman Meredith, Tom Wilkinson als moederskindje met een stevige edge Archie en Stephen Dillane als de gevaarlijk kalme Mal. Gezamenlijk vormen zij het spectrum aan verschillende persoonlijkheden dat Diamond in zich draagt. Een logische verklaring voor het feit dat de groep op klaarlichte dag een kelner uit een restaurant kan ontvoeren zonder direct de politie op hun dak te krijgen, is dat het hele scenario zich enkel in Diamonds getroebleerde brein afspeelt. Hoe is anders ook de merkwaardige samenstelling van zijn vriendengroep te verklaren?

Beginnend regisseur Malcolm Venville heeft met ’44 Inch Chest’ een intrigerende rolprent afgeleverd die vooral het kijken waard is vanwege de briljante cast. Het plezier van vooral de heren spat van het scherm. Een gebrek aan spanning speelt de film echter parten. Anderhalf uur kijken en luisteren naar een man die iemand gekidnapt heeft is meer iets voor in de schouwburg. Een film biedt andere mogelijkheden, waar Venville helaas weinig tot geen gebruik van maakt. Zijn keuze voor dit script en deze cast doet echter verlangen naar zijn volgende film. Wie weet wat deze Brit de komende jaren nog meer voor elkaar weet te brengen!

Wouter de Boer