47 Meters Down (2017)

Recensie 47 Meters Down CinemagazineRegie: Johannes Roberts | 89 minuten | avontuur, drama, horror, thriller | Acteurs: Mandy Moore, Claire Holt, Chris Johnson, Yani Gellman, Santiago Segura, Matthew Modine

We gaan maar wat graag op vakantie, maar blijkbaar kijken we ook graag naar mensen die op vakantie gaan. En omdat er naar verluidt nu eenmaal geen beter vermaak dan leedvermaak is, kijken we dan het liefst naar mensen wiens vakantie niet helemaal gaat zoals gepland. Een geliefd onderwerp, want je kunt dan ook alle kanten op met dit uitgangspunt: van komedie (‘Snatched’) tot drama (‘Turist’), van misdaad (‘Taken 2’) tot rampenfilms (‘The Impossible’). Met de stijgende populariteit van ‘gevaarlijke vakanties’ schrijft het scenario van een horror/thriller met dit thema zich bijna zelf.

’47 Meters Down’ gaat over zo’n horrorvakantie. Twee zussen, Lisa (Mandy Moore) en Kate (Claire Holt), bevinden zich in een luxe resort in Mexico. Zo’n hotel dat net zo goed op een andere zonnige bestemming zou kunnen staan, omdat je er vaak niet verder komt dan zwembad, bar en bed. De dames willen het eigenlijk niet toegeven, maar ze vervelen zich al stierlijk. Nu Lisa de schijn niet langer op kan houden en vertelt wat de ware reden is dat haar vriendje niet mee is (hij moest niet werken, maar heeft het uitgemaakt), besluit Kate dat het roer om moet. Ze gaan uit en wel meteen. Uiteraard slaan ze vrijwel direct twee knappe Mexicanen aan de haak. Niet veel later volgt de uitnodiging om te gaan diepzeeduiken in een kooi, om haaien te bekijken.

Omdat de twee zussen tegenpolen zijn, de een introvert, rustig en bedachtzaam, de ander uitbundig, avontuurlijk en spontaan, levert dat natuurlijk extra spanning tussen de twee op. Voor spanning in het verhaal zorgt dat dan weer niet, want je weet exact wie van de twee gelijk krijgt. “Ik weet niet of dit een goed plan is.” “Kom op, denk je eens in hoe je ex-vriendje reageert op de foto’s die je kunt nemen!|” En ook de titel verklapt al min of meer wat er gebeurt. De kraan die gebruikt is om de kooi voorzichtig in het water te laten zakken, knapt en de kooi zakt met de meiden er in – met een beperkte zuurstofvoorraad en ééntje zonder duikervaring, 47 meter de diepte in. Wat volgt is een verhaal over overleven, zusterliefde en de schoonheid en gevaren van de oceaan.

Natuurlijk is ’47 Meters Down’ een formulefilm. Maar het is wel een heel vermakelijke formulefilm. De kijker kan zich ongelooflijk goed inleven in de nachtmerrie die de dames ondergaan, de schrikmomenten zijn schaars, maar goed getimed en overtuigend en er wordt behoorlijk in geacteerd. De claustrofobische sfeer – het grootste gedeelte van de film speelt zich in of rond de kooi af – doet de rest. Prima en effectief vakantiefilmpje!

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 22 juni 2017