5 Fingers (1952)

Regie: Joseph L. Mankiewicz | 108 minuten | drama, thriller | Acteurs: James Mason, Danielle Darrieux, Michael Rennie, Walter Hampden, Oskar Karlweis, Herbert Berghof, John Wengraf, Ben Astar, Roger Plowden

De film is gebaseerd op het boek ‘Operation Cicero’ uit 1950 van de Duitser L.C. Moyzisch. Hij was als militair attaché betrokken bij het ruilen van de informatie voor veel geld. Ook ontwikkelde hij als amateurfotograaf de rolletjes met zeer geheime informatie. Het boek is gebaseerd op ware gebeurtenissen en met uitzondering van de gravin Staviska zijn de personages natuurgetrouw. Ulysses Diello was in werkelijkheid de Albanees Elyesa Bazna. Hij schreef later het boek ‘I was Cicero’ over zijn spionage activiteiten.

Ulysses Diello neemt via de Duitse ambassade contact op met de nazi’s over de verkoop van ultrageheime documenten. Bekendmaking zou schadelijk zijn voor de Geallieerden en hun oorlogsstrategie. Behalve nieuwsgierigheid overheerst ongeloof over de authenticiteit. Ze verdenken hem ervan een Brits geheim agent te zijn die hen van valse informatie wil voorzien. Ze aarzelen daarom gebruik te maken van de informatie die hij levert.

Diello is vroeger de butler geweest van de man van de Poolse gravin Staviska. Haar bezittingen in Polen zijn door de nazi’s geconfisqueerd en ze zit dringend om geld verlegen. Diello stelt haar voor dat ze tegen betaling voor hem het geld bewaart dat hij met zijn illegale praktijken vergaart en ook dat ze een villa huurt waarin hij de nazi’s in het geheim kan ontmoeten tijdens de avondjes die ze organiseert.

James Mason speelt fantastisch. Het ene moment is hij het toonbeeld van arrogantie en goede smaak en het volgende moment glibbert hij van onderdanigheid en angst. Moyzisch wordt op een grappig zenuwachtige manier gespeeld door Oskar Karlweis. Je krijgt medelijden met deze man die niet goed bestand is tegen alle druk en zijns ondanks terechtkomt in allerlei avonturen.

‘5 Fingers’ is een film waarin de spanning, de grappige dialogen en de verwikkelingen elkaar naadloos afwisselen en natuurlijk met prima acteerwerk.

Diana Tjin-A Cheong