5000 Blankets (2022)

Recensie 5000 Blankets CinemagazineRegie: Amin Matalqa | 105 minuten | drama | Acteurs: Anna Camp, Carson Minniear, Rob Mayes, Kim Myers, Jason Gaines, Rod Hallett, Cindy Hogan, Jason Coviello, Ratoya Banks, Artrial Clark

Mensen in nood moeten geholpen worden. Of de nood nou wordt veroorzaakt door een zenuwinzinking of door dakloosheid. ‘5000 Blankets’ is het op feiten gebaseerde, inspirerende verhaal van een moeder en haar zoon die er onverwachts alleen voor komen te staan. De film wil de menselijke weerbaarheid tonen en onze wilskracht versterken. Daarom is deze film feelgood van begin tot eind. Met taglines als “We Have to Believe We Can Make a Change” en bemoedigende dialoog die vertelt hoe “we didn’t ask for any of this, but we get to choose how we react to it”, is de missie van de makers duidelijk. Dat deze familie iets negatiefs heeft omgedraaid naar iets positiefs moet mensen inspireren hetzelfde te doen.

Wanneer de vader des huizes, Bobby (Rob Mayes), een zenuwinzinking krijgt en wegloopt, staan moeder Cyndi (Anna Camp) en zoon Phillip (Carson Minniear) er ineens alleen voor. Met goede hoop en vastberadenheid starten moeder en zoon een zoektocht naar hun vermiste familielid. Tijdens deze zoektocht worden ze geconfronteerd met de schrijnende situatie van dak- en thuislozen in hun stad. Ze besluiten de gemeenschap in beweging te brengen en mensen in nood te helpen.

Deze film zou gaan over mentale problemen, maar de vraag is of dit eigenlijk wel klopt. Veel verder dan constateren dat het niet goed gaat met de verdwenen vader komen de meeste personages namelijk niet. Iets dat voor de kijker aanvoelt als een open deur, want de film heeft dan al laten zien dat de vader wegloopt van het perfecte gezinsleven. In feite heeft deze film een veel nobeler doel, dat ook nog eens beter past bij het feelgood-genre. Het verhaal wil namelijk laten zien dat zorgen voor anderen en iets terugdoen ongeacht je eigen situatie veel goeds teweeg kan brengen. En dít brengt de film juist heel goed in beeld. De christelijke gemeenschap waar Cyndi en Phillip deel van uitmaken doet er bijvoorbeeld alles aan om hun geloof te laten houden. Ondertussen zijn Cyndi en Phillip zelf bezig om de daklozen in hun stad van warme dekens te voorzien. Zo zorgen moeder en zoon ervoor dat de daklozen een naderende storm beter weerstand kunnen bieden, ondanks dat hun eigen familie in zwaar weer verkeert.

Ongetwijfeld zal het geloof de werkelijke Cyndi, Phillip en Bobby ook troost geboden hebben. Wat echter enigszins zorgen baat is de regelmaat waarmee christelijke normen en waarden aan de oppervlakte komen in deze film. Faith-based films zijn vaak spek naar de bek van trouwe gelovigen, maar kunnen er ook voor zorgen dat andersdenkenden zich ongemakkelijk voelen of wegkijken. Als dit gebeurt bij ‘5000 Blankets’ zou dat zonde zijn, want dit waargebeurde verhaal is werkelijk inspirerend. Juist daarom is dit een film voor iedereen en hadden de makers dit misschien meer kunnen waarmaken door dichterbij de puurheid van Cyndi en Phillip te blijven. Belangrijk: in de momenten dat het geloof mogelijk opgedrongen wordt, biedt de boodschap van de film verlichting. Kies hoe je ergens op reageert. Hét belangrijkste is echter dat deze film z’n plek opeist als feelgoodfilm. Alle personages gedragen zich precies zoals te verwachten is. De kijker komt daardoor niet bedrogen uit.

Mocht de kijker zich niet ergeren aan het doordrenken van naastenzorg in christelijkheid, dan is ‘5000 Blankets’ een warme feelgoodfilm om lekker bij weg te kruipen.

Jannick Engel

Waardering: 2.5

Digital download-release: 20 maart 2023
VOD-release: 20 maart 2023