52 Tuesdays (2013)

Regie: Sophie Hyde  | 114 minuten | drama | Acteurs: Tilda Cobham-Hervey, Del Herbert-Jane, Mario Späte, Beau Travis Williams, Imogen Archer, Sam Althuizen, Danica Moors, Susan Hyde, Greg Marsh, Audrey Mason-Hyde, Susie Skinner

’52 Tuesdays’ is bijzonder in meerdere opzichten. Ten eerste vanwege het onderwerp: er zijn niet zo heel veel films die gaan over een moeder die besluit een man te worden. Ten tweede omdat de film van de Australische Sophie Hyde (regie en verhaal) en Matthew Cormack (scenario en verhaal) opgenomen is in een jaar tijd, 52 weken dus, en zoals de titel al verklapt: uitsluitend op dinsdag. Net als in ‘Boyhood’, maar dan over een kortere periode, wisten de cast en crew pas vlak van te voren wat er met het verhaal zou gebeuren.

De jonge tiener Billie (Tilda Cobham-Hervey) heeft een sterke band met haar moeder Jane (Del Herbert-Jane). Billies ouders leven al lang gescheiden van elkaar; na Billies geboorte besefte Jane namelijk dat ze op vrouwen valt. Maar het is niet genoeg voor Jane. Op een dag vertelt de toegewijde moeder haar dat ze haar – bij Billie tot dan toe onbekende – wens om man te worden tot uitvoering gaat brengen. Om zich volledig te kunnen concentreren op deze transitie vraagt ze of Billie voor een jaar bij haar vader Tom wil gaan wonen. Omdat Billie meer moeite heeft met het feit dat ze haar moeder zo lang niet zal zien dan het feit dat haar moeder een man wordt, biedt Jane aan elke dinsdagmiddag tijd voor elkaar vrij te maken. ’52 Tuesdays’ bestaat dan ook uit scènes van die ontmoetingen, aangevuld met fragmenten van het videodagboek dat Billie besluit te maken in dat jaar én in korte flitsen beelden van het ‘wereldnieuws’, zodat we de gebeurtenissen in een juist tijdsperspectief kunnen plaatsen.

De kracht van ’52 Tuesdays’ is de authentieke toon van de film. Door het wekelijks filmen van de veranderingen in het leven van Jane (die voortaan als James door het leven gaat) en Billie, én de mensen om hen heen, krijgen we een subtiel en levensecht portret van een gezin, in een prettig ritme. Niet alle dinsdagen zijn even memorabel, of zelfs het monteren in de film waard, maar als geheel werkt het absoluut.

De debuterende cast is fenomenaal. Tilda Cobham-Hervey raakt de juiste snaar in haar vertolking van de onzekere, nieuwsgierige, lieve, open-minded puber. Aan het begin van het jaar is ze nog naïef, maar na een paar maanden krijgt ze zoveel meer levenservaring dat ze ervan overtuigd is dat ze volwassen is. Maar dat is natuurlijk niet zo. De scènes met Del Herbert-Jane zijn erg sterk, het tweetal is zo goed op elkaar ingespeeld dat het niet moeilijk is te geloven dat het moeder en dochter zijn.

Maar ook de rest van de acteurs verdient een plekje in de spotlights. Zowel James’ inwonende broer Harry (Mario Späte) als Billies vader Tom (Beau Travis Williams) zetten gelaagde karakters neer. En de twee oudere schoolvrienden van Billie, Josh (Sam Althuizen) en Jasmine (Imogen Archer) vormen naast een gevaarlijk verleidelijke driehoeksverhouding met Billie ook een emotioneel tegenwicht voor de familieperikelen.

’52 Tuesdays’ is een origineel en pakkend drama over alledaagse en niet zo alledaagse problemen in een niet-doorsnee gezin. Na die 52 dinsdagen zou je eigenlijk nog wel andere dagen met ze door willen brengen.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 14 mei 2015
DVD-release: 18 juni 2015