6 Below – 6 Below: Miracle on the Mountain (2017)

Recensie 6 Below CinemagazineRegie: Scott Waugh | 98 minuten | avontuur, biografie | Acteurs: Josh Hartnett, Mira Sorvino, Sarah Dumont, Kale Culley, Jason Cottle, Austin R. Grant, Nathan Stevens, Marty McSorely, Sean Pilz, Vashi Nedomansky, Joey Miyashima, David H. Stevens, Beth Waugh, R. Curt Kelsey, Judi Carpenter

Als survivalfilms ons iets kunnen leren over de aard van de mens, is het toch wel dat mensen soms bijzonder irrationele wezens kunnen zijn. Vaak belanden avonturiers in een netelige situatie door nét even dat andere zijpad in te slaan, of net die piste te betreden die toch écht verboden terrein is. De Amerikaanse film ‘6 Below’ van regisseur Scott Waugh (die eerder de filmversie van ‘Need for Speed’ regisseerde) past prima in dit rijtje thuis: een getroebleerde hoofdpersoon neemt een domme beslissing en raakt vervolgens dagenlang verzeild in een precaire situatie.

‘6 Below’ (ondertitel: ‘Miracle on the Mountain’) vertelt het verhaal van Eric LeMarque (Josh Hartnett, vooral bekend van actiefilms als ‘Pearl Harbor’ en ‘Lucky Number Slevin’). Eric, ooit een begenadigd ijshockeytalent, is aan lager wal geraakt en kampt met de gevolgen van een zware drugsverslaving. Dit leidt ertoe dat zijn moeder (Mira Sorvino, bekend van ‘Mighty Aphrodite’) hem via de rechter wil dwingen om af te kicken. Bevangen door de stress besluit Eric er even tussenuit te gaan en een paar dagen te gaan snowboarden. Als de weersomstandigheden snel verslechteren en Eric er (natuurlijk) eigenwijs voor kiest om de zwarte piste te betreden, loopt de situatie drastisch uit de hand en verdwaalt Eric hopeloos in de wildernis, zonder voedsel en bereik. Zijn nijpende situatie geeft hem de kans terug te blikken op zijn turbulente jeugd en moeizame relatie met zijn ouders.

Het uitgangspunt van ‘6 Below’ (gebaseerd op een waargebeurd verhaal) is niet bijster origineel: dit soort survivalfilms zagen we eerder al in allerlei soorten en maten. Omdat de speelruimte vaak beperkt is door de focus op één persoon, zijn dit soort films vaak sterk afhankelijk van het acteerwerk, denk bijvoorbeeld maar aan de ijzersterke James Franco in ‘127 Hours’. Hartnett mist echter het charisma en de finesse om echt te overtuigen in deze rol. Dit maakt dat het moeilijk meeleven is met zijn personage, waardoor de film een behoorlijke kluif is. De flashbacks doen een aardige poging om Eric wat verdieping mee te geven, maar zijn vaak te rommelig en matig gefilmd om impact te maken.

Een ander onderliggend thema is de relatie tussen Eric en zijn moeder. Op zich geen slecht streven, ware het niet dat Mira Sorvino ook niet bepaald uitblinkt in haar rol, om nog maar te zwijgen over het geringe leeftijdsverschil tussen Hartnett en Sorvino (zo’n elf jaar). Nu hoeft zo’n leeftijdsverschil de film niet per se in de weg te zitten, maar doet de moeder-zoonrelatie hier wel erg ongeloofwaardig aan. Daarnaast wordt de film nooit écht spannend en is de kijkbeurt, ondanks de vrij geringe speelduur, een behoorlijk lange zit. De verplicht aanvoelende flashbacks maken dat de film vooral een beetje voortkabbelt, en daardoor elke vorm van urgentie en spanning ontbeert. In het onvermijdelijke slotstuk wordt vervolgens nog vrij schaamteloos op het sentiment van de kijker ingespeeld, in een film waarin het (christelijke) geloof sowieso een prominente rol inneemt (zo was een van de taglines van de film ‘vind je geloof’).

De conclusie is dan ook dat ‘6 Below’ gewoon een erg matige film is. Het acteerwerk is (zwaar) ondermaats, het script te gemakzuchtig en de personages te vlak om te beklijven. De beelden in de sneeuw zien er aardig uit, maar de film stijgt ook in dat opzicht niet boven de middelmaat uit. Als je een groot fan bent van survivalfilms kun je deze best een keer meepakken op een vrije middag, maar de doorgewinterde filmkijker zal ‘6 Below’ vermoedelijk direct na het zien van de film vergeten zijn.

Alex Mazereeuw

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 23 november 2017
DVD- en blu-ray-release: 6 april 2018