65 (2023)

Recensie 65 CinemagazineRegie: Scott Beck, Bryan Woods | 93 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Adam Driver, Ariana Greenblatt, Chloe Coleman, Nika King, Brian Dare

Dinosaurussen hebben altijd de fantasie van de mens geprikkeld. De reusachtige monsters die onze aarde miljoenen jaren geleden bevolkten, zijn al frequent op het grote scherm verschenen. Zo kwam in 1925 de allereerste – stille – dino film ‘The Lost World’ uit. De naam zal bij de meesten een belletje doen rinkelen dankzij Stevens Spielbergs meesterlijke ‘Jurassic Park’ uit 1993, die de naam behield. Nog nooit kwamen dinosaurussen zo levensecht en gevaarlijk in beeld. Dertig jaar na Spielbergs dino epic komt het regisseursduo Scott Beck en Bryan Woods – voornamelijk bekend voor hun script van ‘A Quiet Place’ – af met hun poging: ‘65’.

In feite is ‘65’ niet meer en niet minder dan een b-film die pretendeert meer te zijn. De hele reden waarom dit soort films werken, is omdat ze cheesy en niet serieus zijn. De film ‘Commando’ met Arnold Schwarzenegger is een fantastisch voorbeeld. Helaas is Adam Driver, hoe getalenteerd de man ook is, geen Schwarzenegger en deze film verre van een dwaze actiefilm.

We bevinden ons 65 miljoen jaar geleden in het verleden. ‘Een’ mensheid leeft en bevindt zich in een hoogtechnologische toestand van hun bestaan. Mills (Adam Driver) is een piloot en wordt voor twee jaar op missie gestuurd. De reden, zijn dochter is ziek en hij zal rijkelijk beloond worden voor deze tocht. Hierdoor kan hij broodnodige geneesmiddelen kopen – kennelijk leeft deze vorm van mensheid ook in een kapitalistische maatschappij. Het ruimteschip dat Mills bestuurt komt in een ongeregistreerde asteroïdenstorm terecht, waardoor het een noodlanding op een onbekende planeet moet maken. Het schip en de passagiers, die zich in een toestand van artificiële slaap bevinden, storten neer. Om het nog erger te maken, krioelt deze wereld van vijandige wezens. Iedereen is dood op een klein meisje na, Koa (Ariana Greenblatt). De toestand is ernstig, maar niet hopeloos. Er is namelijk een reddingsschip, maar dat ligt een eindje verder op een bergtop. Het wordt al snel duidelijk dat deze planeet ons allen wel bekend is, moeder aarde. De wezens zijn geen aliens, maar dinosaurussen.

De premisse van ‘65’ is best origineel en goed gevonden. Het idee dat er op een andere planeet al mensen bestaan en verder gevorderd zijn dan wij vandaag de dag is een cool idee. Alleen spijtig dat de makers dat al na een kwartier verklappen. Waarom vertellen ze de kijker dat Driver neerstort op de planeet aarde? Beck en Woods konden er ook voor kiezen om dit niet te vertellen, waardoor sommige kijkers pas later een aha-erlebnis zouden ervaren. Een spijtige keuze om met het verhaal niet meer te spelen.

Hoewel het op papier een dinofilm is, is het met momenten zoeken naar ons favoriete prehistorische wezen. Om te beginnen zien de dinosaurussen er niet echt anatomisch correct uit. Waarom? In een tijdperk waar onze kennis over de monsters uit het verleden constant verandert en oude ontdekkingen worden herzien, is het een tamelijk rare keuze geweest van de makers om de beesten er zo uit te laten zien. Eigenlijk mogen we als kijker al blij zijn dat we er zien, want de betere vraag is: waar zijn de dino’s? ’65’ duurt pakweg anderhalf uur en daarvan komen er maar tussen de tien en de twintig minuten dinosaurussen in voor. Daarnaast voelen ze helemaal niet eng of gevaarlijk aan. Hoewel er letterlijk ‘koning’ staat in t-rex, is het eerder Drivers personage die heer en meester is van de situatie. Uiteindelijk zien we ook maar vier à vijf verschillende soorten, wat zeer teleurstellend is.

De reden waarom Driver gestrand is op moeder aarde, is omdat hij de middelen nodig heeft om zijn zieke dochtertje te helpen. Nadat hij neerstort, ontdekt hij dat er één overlevende is, een klein meisje. Je raadt het alvast, hij begint zijn dochter in haar te zien en wilt deze redden, aangezien zijn echte dochter het niet heeft gehaald. Een tamelijk afgezaagd idee, dat gewoon niet werkt voor ‘65’. De makers proberen het interessant te houden door het meisje een andere taal te laten spreken dan Driver, waardoor de twee niet kunnen communiceren met elkaar. Dit maakt de film eerder irritant, omdat het leidt naar onnodige frustraties.

Is ‘65’ een complete waste of time? Nee, dat zou te hard zijn. Er zitten ook her en der coole elementen in. De sound effects zijn bijvoorbeeld bijzonder aangenaam. De hightech snufjes van Driver en zijn ruimteschip maken coole geluidjes. Op de achtergrond horen we het gebrul van de dinosaurussen – weliswaar meer dan we er te zien krijgen. Er zit ook welgeteld één oprecht goede jumpscare in! Het is helaas echter een van de zovele beloftevolle ideeën, die matig zijn uitgewerkt. Er ontbreekt gewoonweg zoveel in deze film, waardoor het een leeg geheel vormt. Zouden er nu wat meer dinosaurussen zijn en wat meer actie, dan was ‘65’ al wat aangenamer geweest. Misschien is de goede oude b-film ook uitgestorven, zoals de dino’s zelf?

Nick Majchrowicz

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 16 maart 2023
Digital download-release: 15 mei 2023
VOD-release: 26 mei 2023