68 Kill (2017)

Recensie 68 Kill CinemagazineRegie: Trent Haaga | 93 minuten | komedie, misdaad | Acteurs: Matthew Gray Gubler, AnnaLynne McCord, Alisha Boe, Sheila Vand, Sam Eidson, Eric Podnar, Lucy Faust, Hallie Grace Bradley, Peter Jaymes Jr., James Moses Black, Ajay Mehta, David Maldonado, Michael Beasley, Kelly Connolly

De afgelopen jaren kon niemand meer om #metoo heen. Het ene na het andere schrijnende voorval waarin vrouwen onheus bejegend of behandeld werden dook op. In Hollywood bleek dat niet alleen ‘onscreen’ maar ook ‘offscreen’ actrices en andere dames werkzaam in deze branche het zwaar te verduren hadden. Hoge heren en steenrijke acteurs uit Tinseltown lieten zich volgens talloze verhalen met de gewraakte hashtag erin verwerkt van hun slechtste kant zien. Of regisseur Trent Haaga zich door deze ontwikkelingen liet inspireren, is onwaarschijnlijk maar hij laat met ’68 Kill’ wel een tegengeluid horen.

Chip Taylors vriendin Liza heeft het perfecte plan om haar rijke suikeroom op te lichten. Het zou een makkelijke deal moeten zijn. Niemand zou gewond raken en ze zouden genoeg buit maken om hun problemen op te lossen. Maar het gaat al fout vanaf het moment dat ze een voet zetten in het huis van de rijke man. Voor Chip is het slechts het begin van de langste en meest angstaanjagende gebeurtenis in zijn leven.

In deze film zijn de vrouwen de baas en hebben mannen daaronder te lijden. Dit zou wel eens voor de term #mentoo kunnen zorgen. Klinkt heftig, maar Haaga presenteert het geweld in deze film met een dikke knipoog en voert karikaturale personages op. De gitzwarte ondertoon wordt lekker dik aangezet en dat levert een bijzonder sfeertje op. Ook qua geweld houdt ’68 Kill’ zich niet in en kun je een aantal horrorachtige gore-momenten zien. In dit geval zijn het mannen die domineren en gekort worden door een stel powervrouwen.

’68 Kill’ is geen girlpower film voor een groot publiek. Daarvoor zijn de dialogen te grof, het geweld te rauw en de dames te bloot. Feit is wel dat mannen het zwaar te verduren hebben in deze productie en het is verfrissend om te zien dat dames daarvoor verantwoordelijk zijn. Toffe film voor actie- en horrorfans die op zoek zijn naar wat nieuws.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

VOD-release: 10 januari 2019
DVD-release: 10 januari 2019