69: liefde seks senior (2013)

Regie: Menna Laura Meijer | 90 minuten | documentaire

Ze mogen bridgen, borduren of vissen. Als het echt niet anders kan mogen ze elkaars hand vasthouden. Maar het idee van ouderen die seks hebben, is voor jongere generaties behoorlijk beangstigend. Toch blijkt uit onderzoek dat 72% van de ouderen seks prefereert boven het kijken naar Studio Sport. Al zegt dat misschien meer over de deplorabele staat van de Eredivisie.

Hoe dan ook, in de olijk getitelde documentaire ’69: liefde seks senior’, horen we van een dozijn bejaarde medeburgers hoe ze op hun oude dag met seks omgaan. De 83-jarige homoseksueel Hans ontdekt dat er nog een jonge vent van vijftig in hem huist. Wietske beleeft een romance met de iets minder bejaarde Fred, terwijl haar eigen man Alzheimer heeft. En Atie en Kees zijn al een halve eeuw stapelverliefd op elkaar.

Die verhalen geven een vrolijk maar beperkt beeld van de seksuele beleving van de oudere medemens. De geportretteerden behoren alle zo’n beetje tot dezelfde klasse en culturele achtergrond. Het zijn gezonde blanke burgers die allemaal wel eens een boek openslaan of een theater bezoeken, en ze zijn alle welbespraakt. Vanwege hun puike gezondheid verschilt hun seksleven nauwelijks van dat van een 30- of 40-jarige.

Waar je in deze documentaire steeds op wacht zijn de verhalen die verschil maken. Waar is het verhaal van de bejaarde hoerenloper? Waar is het oudje dat nog graag wil maar niet meer kan? Wat zijn de medische belemmeringen en onmogelijkheden? Waar zijn de Antilliaanse, Surinaamse en Turkse bejaarden? Hoe zit het met pornoverslaving? Zijn er bejaarden die zich jonger voordoen op relatie- en seksfora?

Zolang het over seks gaat, beperkt de documentaire zich tot opgewekte verhalen. Maar waar de verhalen nooit confronteren, doen de beelden dat wel. Waarom de 83-jarige Hans in vol ornaat filmen terwijl hij zijn vriend op een pijpbeurt trakteert? Waarom zo veel oud vlees pontificaal in beeld? Het vloekt met de toon van de verhalen.

Gelukkig besteedt ‘69: liefde seks senior’ relatief veel aandacht aan verhalen over echte liefde. Dan luisteren we met vertedering naar Atie en de levenslustige Addy. Dan leven we mee met weduwnaar Fred die als minnaar van een getrouwde vrouw in een  lastig parket zit. Het zijn deze verhalen die de documentaire kleur, gevoel en amusementswaarde geven. Maar Studio Sport laten we hier niet voor lopen.

Henny Wouters

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 12 december 2013
DVD-release: 27 mei 2014