7 Seconds (2005)

Regie: Simon Fellows | 91 minuten | actie, thriller, misdaad | Acteurs: Wesley Snipes, Tamzin Outhwaite, Deobia Oparei, Georgina Rylance, Pete Lee-Wilson, Serge Soric, Andrei Ionescu, Elias Ferkin, Bogdan Farkas, Tomi Cristin, Adrian Lukis, Stephen Boxer, Adrian Pintea, Corey Johnson, George Anton, Tamer Hassan, Lisa Lovbrand, Dan Badarau, William Armstrong, Warren Derosa, Martin Wheeler

‘7 Seconds’ is een film met gevoel voor traditie, dat moet regisseur Simon Fellows toch wel worden meegegeven. De bad guys komen nog gewoon uit Oost Europa, auto’s ontploffen als ze botsen en er wordt bijna geen minuut verspild aan onnodig gepraat. En eerlijk is eerlijk, het zijn stuk voor stuk prima keuzes. De Roemeense en Russische kleerkasten spreken tot de verbeelding, acties en explosies zijn er genoeg en er wordt niet teveel acteerwerk gevergd van de acteurs. Want Wesley Snipes kan hier gewoon doen waar hij goed in is, vechten, en laat zonder enige moeite het serieuze acteerwerk aan zich voorbij gaan.

Hij speelt de ex-commando Jack Tuliver, die na een heldhaftige, doch onbegrepen actie het leger verliet, nooit de lof kreeg waar hij recht op had en sindsdien als meesterdief actief is. Je diensten bewijzen in het leger doet het altijd goed in de Verenigde Staten en onbegrepen helden zijn al helemaal ongenaakbaar. Snipes is de onmiskenbare ‘All American Hero’ en het gros van de Oostblokkers is slecht. Ondanks dat een Amerikaan in Roemenië geldwagens van casino’s leegrooft kan daar geen misverstand over ontstaan. Snipes heeft in ‘7 Seconds’ het gelijk aan zijn zijde en kan er zo lekker op los rammen.

Aanleiding voor dat ramwerk wordt gevonden in een weinig origineel verhaal. Jack Tuliver plant een reeks ingewikkelde geldroven in Roemenië, wordt vervolgens zelf beroofd door een bende brute Russen en ziet dat zijn meisje voor zijn ogen door hen wordt meegenomen. Jack moet haar zien te redden en heeft daarbij als troef een kostbaar schilderij van Van Gogh in handen. Hierdoor krijgt hij nog meer Russen achter zich aan maar hij wordt gelukkig bijgestaan door een ondernemende, Engelse agente die in zijn onschuld blijft geloven. Dat is alles. Zo simpel kan het allemaal zijn.

Alhoewel weinig verrassend, biedt de film, een typisch Snipes vehikel, wat er van mag worden verwacht. De film is bijna non-stop gevuld met actie en het magere verhaal blijkt zelfs boeiend genoeg om anderhalf uur te vermaken. Daarbij heeft een aantal karakters, met name die van de zieke misdaadgoeroe Alexsie Kutchinov, een zekere charme, zijn de vele stereotypes van een prettige voorspelbaarheid en weten de vrouwen dat het altijd het belangrijkst is om mooi te zijn.

David Croese