7eventy 5ive (2007)

Regie: Brian Hooks, Deon Taylor | 100 minuten | horror, thriller | Acteurs: Brian Hooks, Jud Taylor, Germán Legarreta, Antwon Tanner, Cherie Johnson, Aimee Garcia, Rutger Hauer, Jonathan Chase, Austin Basis, Denyce Lawton, Gwendoline Yeo, Kyle Turley, Matt Thompson, Kurt Johnson, Patrice Lee DeHart, Robert Granados, Richard Gross, David Fine, Brian Hilton, Dennis Shanahan, Rachel Songer, Jeffrey Spencer, Tod Fortner, Timothy H. James, Lauren Kuhn, Zak Kilberg, Larry Laverty, Josh Hammond, Soraya Omar

In het B-genre van Hollywood denken mensen nog steeds dat een titel met letters schrijven ‘cool’ is. Maar wanneer het dan verkeerd gebruikt wordt, komt het wel enorm dom over. In quasi-leetspeak heet deze film ‘Teventy Sive’ en dat betekent helemaal niets. Wat dat betreft wel een goeie titel voor deze totaal nietszeggende film.

Zogenoemde ‘prank calls’ zijn waarschijnlijk al zo oud als de telefoon zelf, maar is iets wat je na je vijftiende niet meer doet. In ‘7eventy 5ive’ zijn een aantal twintigers bezig met een suf spel waarbij ze willekeurige mensen via de telefoon bang proberen te maken. Een spel dat gelukkig geen grote aanhang heeft gevonden. Na een aantal van dat soort slechte vorm van vermaak te aanschouwen is het moeilijk nog enige sympathie op te wekken voor de hoofdpersonen. De enige spanning in de film is dan ook: zal het de ‘good guy’ lukken iedereen te vermoorden?

Op de voorkant van de hoes staat groot vermeld de naam Rutger Hauer (‘Blade Runner’) want dat is de enige acteur die bekend is in deze film. Maar hij verschijnt hoogstens tien minuten in de hele film. Daarnaast komt hij verschrikkelijk verveeld over. Mogelijk heeft hij een weddenschap verloren zodat hij in deze film moest spelen. Of hij heeft het script vlak voor het schieten gelezen en kwam er zodoende laat achter dat het verhaal wel erg dun is.

De film is geschreven en geregisseerd door Brian Hooks (‘Eve’) die ook nog eens de hoofdrol speelt. Dat is in feite al een teken aan de wand. Maar uiteindelijk speelt Hooks niet eens zo bijzonder slecht. Sterker nog, alle twintigers in deze film spelen beter dan de acteurs ouder dan dertig jaar. Tenminste, in de eerste helft. Zodra er iets van angst moet worden getoond, valt het acteerwerk als een kaartenhuis in elkaar. Iets wat toch wel heel erg nodig is in een horror/thriller.

‘7eventy 5ive’ wil zichzelf graag vergelijken met ‘Scream’ en ‘I Know What You Did Last Summer’, dus dat doet de kijker dan ook snel. Het grootste verschil is snel duidelijk. ‘Scream’ en ‘I Know What You Did Last Summer’ waren memorabele films in hun soort, terwijl er maar een plek voor ‘7eventy 5ive’ is: zo snel mogelijk vergeten.

Roland Torenbeek

Waardering: 1.5