9 Star Hotel – Malon 9 Kochavim (2006)

Regie: Ido Haar | 78 minuten | documentaire

De strijd tussen de Israëliërs en de Palestijnen is er een die al eeuwen lijkt te duren. Het is dan voor de verandering eens fijn om een documentaire te zien waarbij het niet het woord van de een tegen die van de ander is. Na het zien van ‘9 Star Hotel’ ben je niet verward over de situatie en vraag je je niet af voor wie je partij zou moeten trekken en of je dit überhaupt wel zou moeten doen. De documentaire gaat niet in op het hoe, wat, en waarom van de oorlog tussen beide partijen, maar focust zich enkel op een groep Palestijnen die hopen op een beter leven.

In ‘9 Star Hotel’ maak je kennis met een aantal Palestijnse mannen en jongeren die illegaal de grens met Israël overgaan om daar te kunnen werken in de bouw. De oudere mannen zijn getrouwd en moeten hun gezin onderhouden, veel van de jongeren hebben hun vaders verloren en zijn tevens de kostwinners van hun (vaak grote) gezin. De documentaire telt een aantal momenten waarop de ernst van de situatie erg duidelijk naar voren komt, zoals de vele nachten dat de mannen wakker liggen en op hun hoede zijn omdat de politie ze achter de hielen zit. Ook het gesprek tussen Ahmed en Muhammed (overigens het enige ‘diepgaande’ gesprek) creëert een gevoel van medelijden. Ahmed vertelt dat hij het liefst de wereld zou willen zien en dat hij zou willen studeren. De kijker wordt hier geconfronteerd met het feit dat – hoe spijtig het ook is – er overal ter wereld ongelijkheid heerst.

De regisseur doet erg zijn best om de kijker te laten zien hoe triest de situatie van de mannen is en dit komt ook duidelijk over. Helaas wordt er iets te veel nadruk gelegd op de momenten waarop de mannen daadwerkelijk aan het werk zijn. Natuurlijk is dit fysiek zwaar werk, maar zo is het werk in de bouw. Het tempo van de documentaire is soms iets traag en sommige beelden worden erg uitgerekt. Weliswaar worden de jongeren Ahmed en Muhammed gevolgd tijdens hun ’tocht’, maar erg diep wordt er niet ingegaan op de levens en achtergronden van beide jongens. Jammer, want dit zou de ernst van hun situatie veel duidelijker naar voren brengen. Nu lijkt het iets te vaak op een instructievideo voor bouwvakkers.

Daphna Berger