99 Homes (2014)

Recensie 99 Homes CinemagazineRegie: Ramin Bahrani | 112 minuten | drama| Acteurs: Andrew Garfield, Michael Shannon, Laura Dern, Noah Lomax, Tim Guinee, Albert C. Bates, Jayson Warner Smith, Gretchen Koerner, Liann Pattison, Cullen Moss, Nicole Barré, Judd Lormand, Javier Molina, J.D. Evermore, Donna Duplantier

’99 Homes’ speelt zich af in het hedendaagse Orlando, de economische crisis is in volle gang. Links en rechts raken mensen hun baan en huis kwijt. De jonge bouwvakker Dennis Nash (Andrew Garfield) zit er midden in. Wanneer hij ontslagen wordt, trekt de bank binnen no time aan de bel om het huis, waar hij zijn hele leven al woont, op te eisen. Tot overmaat van ramp wordt bij de uitzetting ook nog zijn dure gereedschap gestolen. Als Dennis verhaal gaat halen bij de makelaar, die de uitzetting regelde, wordt hij onverwacht door hem ingehuurd.

Dennis staat met zijn rug tegen de muur. Hij heeft dringend werk nodig, niet alleen om zichzelf te onderhouden, maar ook om zijn moeder en zoontje een dak boven het hoofd te geven. Maar wil hij wel werken voor degene die hem, zijn moeder en zijn zoon op straat heeft gezet? Carver laat er in ieder geval geen misverstanden over bestaan over wat voor soort baas hij is. “Ik wil dat ik 24 uur per dag op je kan rekenen. Het interesseert me niet of je kind in een schooltoneelstuk speelt, of het kerstmis is of dat je op het punt staat de beste pijpbeurt van heel Orlando te krijgen. Als je voor mij werkt, ben je van mij.” Natuurlijk stemt Dennis in met het voorstel, zonder dat zou ’99 Homes’ niet bestaan. Maar of hij voorgoed veranderd door de duizenden dollars die hij dankzij Carver verdient, dat is de vraag. Kan je de mensen die je moet besodemieteren wel recht in de ogen kijken als je uit eigen ervaring weet hoe het voelt om in hun schoenen te staan?

De thema’s in ‘99 Homes’ zijn tijdloos: onrecht, corruptie en hebzucht, in de basis het verhaal van Faust. Maar tegen de achtergrond van de huidige financiële crisis is het een urgent drama, dat impact maakt door de tegenstellingen tussen rijk en machtig en het gewone volk. Het zijn normale, hardwerkende mensen, die de dupe worden van het corrupte systeem, geen aso’s, dronkelappen of kleine criminelen. De kijker kan zich uitstekend identificeren met hoofdrolspeler Nash, en zijn innerlijke strijd tussen goed en kwaad wordt goed invoelbaar gemaakt door de fantastische Andrew Garfield. Maar ook Michael Shannon steelt de show: hij is keihard – soms venijnig grappig – maar zijn performance maakt je koud tot op het bot. Door de onberekenbaarheid van zijn personage – én dat van zijn slachtoffers – blijft de spanning tot op het eind hoog. Uitstekende thriller die gedragen wordt door het sterke acteerwerk.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 4 februari 2016
DVD- en blu-ray-release: 8 juli 2016