A Chiara (2021)

Recensie A Chiara CinemagazineRegie: Jonas Carpignano | 121 minuten | drama | Acteurs: Swamy Rotolo, Grecia Rotolo, Claudio Rotolo, Carmela Fumo, Antonio Rotolo Uno, Salvatore Rotolo, Giorgia Rotolo, Giuseppina Palumbo, Silvana Palumbo, Concetta Grillo, Rosa Caccamo, Vincenzo Rotolo, Carmelo Rotolo, Antonina Fumo, Giacinto Fumo

‘A Chiara’ speelt zich af in maffiastreek Calabria, de punt van de Italiaanse laars – een regio met verlopen badplaatsen en vulkanische activiteit. ‘A Chiara’ is duister docudrama over de liefde tussen dochters en vaders; liefde is loslaten en zeker als vader plots omkomt door een ‘ongeluk’. U leest het al, het ongeluk staat tussen aanhalingstekens, en het allerergste wordt nog erger als je niet weet wat er is gebeurd.

Poeh, en we zijn net begonnen. Chiara is trouwens een tiener in een film van Jonas Carpignano, die we kunnen kennen van het indrukwekkende immigrantendrama ‘A Ciambra’. Deze Chiara (Rotolo) is 18, en wordt in een pleeggezin geplaatst na de plotse gebeurtenis, in onbegrip; moeder is eerder verdoofd en gelaten dan verdrietig, een gegeven dat bij de onverwachte dood c.q. verdwijning wel meer opspeelt, maar niet bij de nietsvermoedende, protesterende adolescent.

Chiara krijgt de oorzaak van de fatale gebeurtenis niet te horen, al heeft ze de auto van haar vader zien uitbranden. Weten tieners in Zuid-Italië dan niet dat de maffia dichtbij is en dus ook de dood? Vast wel, maar de achttiende verjaardag is vol van hoop en feest, omdat de jeugd nu eenmaal hoopt en feest. Die verjaardag maakt vader nog mee; hij draagt een hartvormige bril terwijl hij met zijn dochter danst. Het is clownesk en vertederend.

De plotverwikkelingen zoals beschreven zijn bekend gemaakt, en de film gaat zijn weg. Alsof de gebeurtenissen er niet toe doen. Het verkruimelen van een gezin doet er natuurlijk wel toe, en dat is wat Carpignano ons wil laten zien. Geweld maakt machteloos, en net als vechten tegen een terminale ziekte volstaat ook hier vechten niet. Sterker nog: de ondergang van een gezin is een zeephelling die alleen in stoïsche acceptatie kan worden genomen.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 7 april 2022
DVD-release: 12 juli 2022