A Christmas Carol (1977)

Regie: Moira Armstrong | 58 minuten | drama, fantasie | Acteurs: Michael Hordem, John Le Mesurier, Bernard Lee, Patricia Quinn, Clive Merrison, Carol MacReady, Zoë Wanamaker, Paul Copley, Christopher Biggins, John Salthouse, Veronica Doran, John Grillo, June Brown, John Ringham, Tracey Childs, Dorian Healy, Maev Alexander, Stephen Churchett, Will Stampe, Michael Mulcaster, Brian Hayles, Roy Desmond, Nicholas John, Timothy Chasin, Zelah Clarke, David Corti, Tricia George, David Hatton, Claire McLellan, David Ronder, Paul Kegg

Velen hebben het verhaal van Dickens al een tig keer verfilmd gezien, toch is deze BBC-film zeker het kijken waard. Het werk van Charles Dickens wordt steevast gekenmerkt door de ijzersterke verhaallijn, kleurrijke karakters en een goede dosis humor. Deze serie, geregisseerd door Moira Armstrong, blijft werkelijk dicht bij het originele verhaal van Charles Dickens. De BBC verfilming is dan ook, vooral in Groot-Brittannië, vele malen rond kerst op televisie te zien geweest.

In ‘A Christmas Carol’ ligt de nadruk vooral op het verhaal. De rol van de gierige vrek Ebenezer Scrooge, die tot inkeer komt op kerstavond, wordt vertolkt door Michael Hordern. Deze zet Scrooge natuurlijk en indrukwekkend goed neer. Michael Hordern is onder andere te zien geweest in Britse televisieseries als ‘Lady Jane’ en ‘Romeo en Juliet’. John Le Mesurier, Bernard Lee en Patricia Quinn zijn te zien als de drie geesten. Vooral Patricia Quinn, als Ghost of Christmas Past, is fantastisch om naar te kijken.

Omdat de film al heel wat jaren geleden geschoten is op video, is de beeldkwaliteit erg aan de magere kant. De shots zijn vaak slordig, ook zijn ruis en artefacts vele malen zichtbaar in het beeld. Bij de BBC-series en films die uitgebracht worden op dvd, kun je je afvragen waarom er niet meer moeite wordt gedaan om het beeld in betere kwaliteit over te zetten van het bronmateriaal naar dvd. Een betere beeldkwaliteit zal zeker een groter publiek aantrekken om de dvd’s te gaan kopen.

De tijdsduur van 58 minuten is prima voor deze film, veel kijkers zullen in eerste instantie terugschrikken van de gedateerde stijl en beeldkwaliteit van deze film. Maar eenmaal meegesleurd in het verhaal is het uur zo voorbij. Het goede acteerwerk en het script zorgen er samen voor dat deze BBC-versie van ‘A Christmas Carol’ erg vermakelijk is om naar te kijken.

Hermia Pullen