A Christmas Carol (2009)
Regie: Robert Zemeckis | 98 minuten | drama, animatie, familie, fantasie | Acteurs: Jim Carrey, Gary Oldman, Colin Firth, Robin Wright, Michael J. Fox, Cary Elwes, Callum Blue, Daryl Sabara, Bob Hoskins, Molly C. Quinn, Fionnula Flanagan, Sammi Hanratty, Ryan Ochoa, Fay Masterson, Lesley Manville, Tarah Paige, Jacquie Barnbrook, Sonje Fortag, Raymond Ochoa, Beckie King, Kelly Connolly, Sage Ryan, Ron Bottitta, Aliane Baquerot, Nicole Dault, Matthew Henerson, Amber Gainey Meade, Rachele Brooke Smith, Sonni Stommel, Becca Sweitzer, John Todd
De vrek Scrooge uit Charles Dickens’ beroemde kerstvertelling uit 1843 is weer terug. Zemeckis laat dit welbekende Dickenspersonage herleven op een moderne en eigentijdse manier. ‘A Christmas Carol’ is namelijk door Zemeckis omgevormd tot een animatiefilm. Een simpele tekenfilm? Allerminst. Zemeckis heeft voor ‘A Christmas Carol’ gebruik gemaakt van een geavanceerde driedimensionale animatie techniek, waarbij de afbeeldingen zo helder en levensecht op je afkomen, zodat het lijkt of je net als Scrooge bijna de kettingen van vennoot Marley om de oren krijgt geslingerd.
Hoewel natuurlijk dit visuele 3D-effect ontbreekt als je de reguliere 2D versie bekijkt, blijven de computeranimaties onverminderd van een beter niveau in vergelijking met Zemeckis’ ‘The Polar Express’ (2004) en ‘Beowulf’ (2007). De gezichten en de textuur van de personages in ‘A Christmas Carol’ zijn namelijk veel realistischer en minder gladgestreken als in diens voorgangers. Zo kun je de poriën en de rimpels van Scrooge tellen en de gezichtsuitdrukkingen komen veel beter tot hun recht.
Behalve dat de personages piekfijn worden weergegeven, geldt dit ook voor de omgeving waarin ‘A Christmas Carol’ afspeelt. Bijvoorbeeld als Scrooge door de geest van de voorbije kerst wordt meegenomen op een rondvlucht over Londen. Of als hij probeert de vlam van de geest te doven en met een hoge snelheid de sterrenhemel in schiet en naar beneden valt.
Scrooge blijft ook in deze ‘A Christmas Carol’ nog altijd de krent van weleer. Maar de sikkeneurige man heeft nu – weliswaar verstopt onder vele rimpels – de gelaatstrekken van acteur Jim Carrey. Dit levert de juiste hilarische mix op voor de krakkemikkige raspessimist Scrooge. Naast Carrey zijn de beroemde acteurs Colin Firth (Scrooge’s neef Fred), Gary Oldman (vennoot Marley, Bob Cratchit en kleine Tim), Cary Elwes (onder andere Dick Wilkins) en Robin Wright Penn (Belle) te vinden in ‘A Christmas Carol’. Evenals in Zemeckis’ ‘The Polar Express’ en ‘Beowulf’, kun je de vertolkers van de personages in ‘A Christmas Carol’ vrij makkelijk herkennen aan de hand van hun tekenfilmuiterlijk.
Jim Carrey levert knap werk door zijn stem goed te verbuigen voor de verschillende karakters die hij vertolkt in ‘A Christmas Carol’. Niet alleen leent hij zijn stem aan de oude Scrooge en de drie jongere versies van de vrek – Carrey vervult ook de rol van ‘De Geest van Voorbije Kerstmis en ‘De Geest van Huidig Kerstmis’. Vooral bij ‘De Geest van Voorbije Kerstmis’ zie je typische Carrey humor naar boven drijven door onder meer de maffe bewegingen van die hij maakt met het vlamgezicht en diens stemintonatie.
Waar de humor bij Scrooge vrijwel nihil is, zo makkelijk komt het over de lippen van de ‘De Geest van Voorbije Kerstmis’. De tweede kerstgeest die Carrey vertolkt, valt daarbij in het niet door de grote hoeveelheid van het bulderende ‘ho ho’ gelach dat lichtelijk irritatie opwekt. Maar ‘De Geest van Huidig Kerstmis’ biedt wél een mooi grafisch kijkje aan jou en Scrooge. Via een transparante slaapkamervloer zie je namelijk beelden van de toekomstige kerst voorbij komen. Scrooge’s huis fungeert ongeveer als een soort ’tijdmachine’. Dit heeft Zemeckis leuk in beeld gebracht.
Evenals Carrey, weten Cary Elwes en Gary Oldman ook prima raad met het vervullen van meerdere rolletjes in ‘A Christmas Carol’. Waar Oldman zo zachtaardig uit de hoek komt als Scrooge’s werknemer Bob Cratchit, zo sinister klinkt hij als de gestorven Marley en zoetjes als de kleine Tim. Cary Elwes blijft het meeste hangen als Scrooge’s jolige studiegenoot Dick Wilkins. Maar Elwes is onder andere ook te zien als de zakenman die Scrooge om een gift vraagt voor de armen en als een van de gasten van neef Fred.
‘A Christmas Carol’ is weliswaar bestemd voor de hele familie, maar bevat toch nog fragmenten die wellicht nét wat te eng zijn voor de kleinsten. Zo is de introductie van de geest van Marley waarbij zijn gezicht griezelig naar voren komt en de laatste geest, de dood niet bepaald lichte kost. De dood wijst namelijk gemeen naar je – vooral in 3D – en dat kan best een angstig moment opleveren voor een jong kind. Daarbij is ook de manier waarop de tweede kerstgeest afscheid neemt van Scrooge nogal luguber.
‘A Christmas Carol’ is een rasechte feel good-movie dat prima tussen het rijtje past tussen alle andere Disney klassiekers. De geavanceerde animaties in combinatie met de humor van Jim Carrey zorgen voor een verfrissende adaptatie van het beroemde Dickens verhaal. Zemeckis weet met deze herleving van Scrooge beter de emoties van het publiek te bereiken dan met zijn eerdere kerstfilm ‘The Polar Express’. Dit is te danken aan de betere animaties, Carrey én niet te vergeten het prachtige kerstverhaal van Charles Dickens.
Ans Wijngaarden
Waardering: 4
Bioscooprelease: 19 november 2009