A Cinderella Story: If the Shoe Fits (2016)

Regie: Michelle Johnston | 88 minuten | familie, fantasie | Acteurs: Sofia Carson, Jennifer Tilly, Thomas Law, Amy Louise Wilson, Jazzara Jaslyn, Nicole Fortuin, David Ury, Chloe Perling, Ally White, Ahsley De Lange, Carlo McFarlane, Sven Ruygrok, Ambrose Uren, Robyn Scott, Amelia Vernède, Christie Peruso, Tara Macpherson, Ernest St.Clair, Sugar Joans, Nena Butler, Julie Hartley

“Eens was er een meisje genaamd Tessa en ze had een droom…” zo start het moderne sprookje ‘A Cinderella Story: If the Shoe Fits’.  Het is niet de eerste keer dat het verhaal van Assepoester in een speelfilm wordt gegoten. Zo gingen onder andere Hilary Duff in ‘A Cinderella Story’ en Selena Gomez in ‘Another Cinderella Story’ actrice Sofia Carson voor.  Evenals Duff en Gomez komt Carson uit de zogenaamde Disney-stal. Ze speelde een gastrol in de televisie serie “Austin & Ally” van Disney Channel en had een rol in de Disney-film ‘Descendants’ als Evie, de dochter van de boze koningin.

In ‘A Cinderella Story: If the Shoe Fits’ vervult Sofia Carson de rol van Tessa Golden die door haar stiefmoeder wordt uitgebuit als een soort persoonlijke assistent en ook klusjes van de stiefzussen moet vervullen. Anders dan anders is dat deze Assepoester erg goed is in het klussen aan auto’s en motors. Haar vader was namelijk een autocoureur. De prins op het witte paard is in deze film een bekende popster, Reed West (Thomas Law). De film begint mooi swingend met een scène in een garage waarin Sofia Carson flink haar dansmoves laat zien en haar zangkunsten laat horen. Het doet enigszins denken aan de scène van ‘Grease’ in de garage waarin John Travolta als Danny met zijn vrienden aan het dansen en zingen is.

Dan blijkt het slechts een dagdroom te zijn geweest en komen we in het verhaal van Tessa die met haar stiefmoeder Divine (Jennifer Tilly) en haar stiefzussen Athena (Amy Louise Wilson) en Olympia (Jazzara Jaslyn) naar het hotel Royal Lagoons Resort gaat. Daar worden audities gehouden voor een musical over Assepoester. Alle meiden die mee mogen doen aan de audities verblijven in het hotel en hebben een speciaal ‘Prinsessen VIP-arrangement’ geboekt. Tessa is alleen met haar familieleden mee om de vuile klusjes op te knappen. Als ze haar kamer te zien krijgt voor de nacht door een personeelslid van het hotel – een ruimte achter de wasserette en onder de trap – zegt ze sarcastisch “Dus ik ben Harry Potter?”. Er bestaat geen twijfel dat Tessa als voetveeg wordt behandeld.

Als Tessa de volgende dag blikken wisselt met Reed tijdens zijn welkomstwoord aan alle gasten die de audities gaan doen, is ze erg van hem onder de indruk.  Dit ontgaat stiefmoeder Divine ook niet. Wie de rol van Assepoester wint, krijgt ook meteen een platencontract aangeboden. Divine wil dit graag voor één van haar dochters. Overdag luieren de stiefzusters lekker bij het zwembad.  Een absurd moment is als Tessa dan van Athena diens gezicht moet insmeren en dat een overvliegende meeuw een leuke dropping doet. Erg flauw en gemaakt, maar het blijft desondanks grappig.

Tessa ontdooit als ze gaat lunchen met de medewerkers van het hotel en de visagiste van de musical, Georgie, met wie ze een goede band opbouwt. Tessa wordt aangemoedigd om met hen mee te dansen in hun pauze. Ze gaat er helemaal in op en de hele groep gaat vervolgens buiten het hotel nog even lekker verder met swingen. Georgie smeekt Tessa om mee te doen aan de audities. Eerst heeft Tessa haar twijfels, maar Georgie weet haar over te halen door make-up, lenzen en een pruik in te zetten om Tessa onherkenbaar te maken voor haar familie.

Het is leuk om te zien dat een van Tessa’s concurrentes erg verveeld is en dat de moeder eigenlijk de enthousiasteling van de twee is door achter Reed en zijn manager fanatiek de passen voor te dansen. Reed is erg ingenomen door de vermomde Tessa. Maar ook van haar echte karakter lijkt hij te houden, wanneer ze sleutelt aan een motor voor de musical. Dankzij hulp van Georgie weet Tessa redelijk te balanceren om de schijn als de zogenaamde Bella Snow op te houden.

De chemie tussen Thomas Law en  Sofia Carson komt het mooist tot uiting tijdens een scène waarin Tessa werkt aan de motor, maar ook tijdens de eerste repetitie voor de musical. Natuurlijk zijn er de nodige hordes die Tessa moet nemen. Er is naast de irritante stiefmoeder en stiefzussen ook een vriendin in het spel, de rijke Harper Halston…

Actrice Jennifer Tilly is erg hysterisch als de stiefmoeder. Zij leeft zich duidelijk uit in haar rol. Wie haar nog kent van bijvoorbeeld de film ‘Chucky’ of ‘Bound’ zal even goed moeten knipperen. Ze is flink veranderd. De stiefzusters zijn ook lekker over de top, vooral als ze elkaar flink van langs geven tijdens de uiteindelijke voorstelling. Het levert een mooi gevecht op.

Het vlotte, onderhoudende ‘A Cinderella Story: If the Shoe Fits’ is niet volledig gezongen, maar een lekkere film voor tussendoor met wel aansprekende liedjes. Het moment dat Tessa opkomt als Assepoester en het lied ‘Why Don’t I’ alleen zingt en daarbij prachtig danst, weet actrice Sofia Carson de passie mooi tot uiting te brengen in haar stem en dans. Hoofdrolspelers Sofia Carson en Thomas Law laten niet bepaald een onuitwisbare indruk op je achter, maar ze weten wel het uiterste uit het verhaal te halen. Het is te hopen voor het duo dat ze mooiere rollen op hun pad krijgen. Dit is in ieder geval een leuk opstapje voor het betere werk.

Ans Wijngaarden

‘A Cinderella Story: If the Shoe Fits’ verschijnt woensdag 21 september 2016 op DVD.