A Cinderella Story: Once Upon a Song (2011)

Regie: Damon Santostefano | 90 minuten | komedie, familie, romantiek | Acteurs: Lucy Hale, Missi Pyle, Megan Park, Freddie Stroma, Jessalyn Wanlim, Lucy Davenport, Titus Makin Jr., Matthew Lintz, Onira Tares, Emily Pierce, Manu Narayan, Dikran Tulaine, Beth Gosnell, Andrew Kelly, Adriana Leonard, Christopher Monroe Stokes, Brandon Luck, Pat Thomas, Richard Wes Howren, Carolyn Foland, Robert Jarvis Jr., Bryan Fulton, T. Julian Bell, Ric Bagoly    

Lucy Hale (naar verluidt de ster in de verfilming van Lauren Kate’s roman “Fallen”) speelt de rol van het ongelukkige tienermeisje Katie Gibbs, wiens vader kort na zijn trouwen met Gail Van Ravensway (een volledig losgaande Missi Pyle) is overleden. Hij liet haar een substantieel bedrag na, wat zij na haar achttiende wil gebruiken om haar droom na te jagen: zangeres worden. Katie heeft een dijk van een stem, maar dat is zo ongeveer het enige dat er fijn is aan haar leven. Haar aanwezigheid wordt door het verwende nest Gail oogluikend toegelaten – ze slaapt notabene in de vrijstaande schuur! – omdat zij haar kan misbruiken voor allerlei huishoudelijke en zakelijke klussen. Daarnaast is Katie een goedkope oppas voor haar irritante jongere stiefbroer Victor. Dan is er ook nog de knappe maar domme dochter van Gail, Beverly. Beide meiden zitten op een peperdure privéschool, waarvan Gail directrice is.

Wanneer een invloedrijke eigenaar van een platenmaatschappij langskomt om zijn zoon Luke (Freddie Stroma) te introduceren, die voor hem talenten moet scouten voor een talentenjacht, ziet Gail haar kans schoon. Dit is de weg naar roem, Hollywood en geld voor langere benen! Helaas voor haar kan haar dochter Beverly totaal geen maat houden. Als ze erachter komt dat Katie stiekem een demo aan Lukes vader heeft meegegeven en die daar helemaal weg van is, stelt ze Katie voor de keuze: of zij laat Beverly playbacken op haar muziek, of ze zorgt ervoor dat ze haar erfenis niet krijgt. Hoewel Katie misschien nog wel meer dan haar stiefzusje onder de indruk is van Lukes verschijning, en ze niets liever zou doen dan hem de waarheid vertellen, ziet ze geen andere oplossing dan te doen wat haar stiefmoeder haar vraagt.

Je begrijpt het al: in ‘A Cinderella Story: Once Upon a Song’ is geen origineel idee te vinden. Elementen uit het klassieke Assepoester sprookje zijn overduidelijk in de plot gevlochten. Je herkent ook de invloeden van het verhaal van Cyrano, waarin een verliefde dichter zijn talenten leent aan een minder creatieve geest om hem zo het hart van Roxane te laten veroveren. Wat ‘A Cinderella Story: Once Upon a Song’ tekort komt in originaliteit, wordt echter goed gemaakt door de muziek en de hoofdrol: Lucy Hale doet het erg leuk en geeft haar personage voldoende diepte mee. Daarnaast beschikt ze over een goede komische timing. De rest van de cast is niet slecht, maar ook niet goed. De soundtrack bestaat uit vlotte, makkelijk in het gehoor liggende songs, die je, net als de film gauw zult vergeten. ‘A Cinderella Story: Once Upon a Song’ is een luchtige tienerfilm die hoge ogen zal scoren bij de doelgroep, en daarbuiten niemand voor het hoofd zal stoten. Memorabel is het nooit, maar er zijn slechtere manieren om je te ontspannen.

Monica Meijer

Waardering: 3