A Clear Shot (2019)

Recensie A Clear Shot CinemagazineRegie: Nick Leisure | 90 minuten | drama, thriller | Acteurs: Mario Van Peebles, Mandela Van Peebles, Jessica Meza, Marshal Hilton, David Fernandez Jr., Lance Woods, Tony Dew, Kevin Bach, Sandra Gutierrez, Hao Do, Dang Tran, Jeanne Carr, Diana Acevedo, Michael Balin, Alex Felix, Justin Nesbitt, Glenn Plummer, Aldo Quintero Torres, Rafael Siegel, Val Victa

‘Gebaseerd op ware feiten’. Voorgaande tekst is anno 2020 bijna net zo effectief als een tekst als ‘gebaseerd op stripreeks X’. Films die zich door de realiteit lieten inspireren, zijn erg populair dus voor regisseurs reden genoeg om opvallende krantenkoppen uit te knippen en in een knipselmap te bewaren. Met genoeg opvallende nieuwsberichten bij de hand, is het eenvoudig om deze aan een studiobons voor te leggen in de hoop dat je groen licht krijgt om een film te mogen inblikken. Regisseur Nick Leisure slaagde erin om een bizarre geschiedenis verfilmd te krijgen. Voor weinig geld, maar met een degelijk resultaat. En met cultheld Mario Van Peebles in de hoofdrol. Niet slecht gedaan!

Het verhaal van ‘A Clear Shot’ is losjes gebaseerd op een gijzeling die in 1991 in Sacramento plaatsvond. Vier Vietnamese mannen bestormden een Good Guys elektronicazaak en eisten geld. Deze gijzeling eindigde noodlottig voor het merendeel van de gijzelnemers. Ook overleden enkele gijzelaars. In ‘A Clear Shot’ draait het om onderhandelaar Gomez (Van Peebles). Deze alcoholische man moet alle zeilen bijzetten als hij wordt ingeschakeld om een gijzelingssituatie onder controle te krijgen. Een groepje van vier zwaarbewapende Vietnamese mannen overvalt een elektronicazaak en neemt de klanten en het personeel in gijzeling. Gomez moet de zaak onder controle krijgen, maar bevindt zich in een netelige situatie. Het standpunt van de gijzelnemers is namelijk best begrijpelijk.

Van Peebles is goed op dreef en de reden om deze film te zien. Hopelijk wordt deze acteur vaker gecast. De overige castleden missen helaas het charisma van de hoofdpersoon en zijn niet noemenswaardig. Leisure blikte niet alleen de film in, maar schreef tevens het script. Ambitieus! De film wil iets vertellen over de behandeling van minderheden (onder andere Vietnamezen en Afro-Amerikanen) in thuisland Amerika. Tegelijkertijd wil ‘A Clear Shot’ entertainen door veel actie in te zetten. Deze combinatie werkt niet altijd even goed, waardoor de nuttige boodschap overschaduwt wordt door goedkoop effectbejag. Als je daar doorheen kunt kijken, wacht een vermakelijke thriller op je die ondanks het karige budget toch de moeite waard is.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

VOD-release: 20 augustus 2020
DVD-release: 20 augustus 2020