À coeur ouvert (2012)

Regie: Marion Laine | 87 minuten | drama | Acteurs: Juliette Binoche, Édgar Ramírez, Hippolyte Girardot, Amandine Dewasmes, Aurélia Petit, Benard Verley, Elsa Tauveron, Romain Rondeau, Gaël Lépingle

Gedreven door de passie voor hun beroep als hartchirurgen en hun ware liefde voor elkaar leven Mila en Javier, hoofdrolspelers in ‘À coeur ouvert’, in totale harmonie. Overdag genezen ze samen hun patiënten en ‘s avonds genieten ze van het Franse nachtleven, wilde motorritjes, de gulle liefde en romantische picknicks op het water. Maar er is een keerzijde aan deze glimmende medaille: het drankgebruik van Javier. Onder de mantel der liefde bedekt Mila de toenemende verslaving van haar echtgenoot. Als Javier geschorst wordt wegens drinken onder werktijd, verergert zijn hang naar drank. Mila ontdekt ondertussen dat ze zwanger is maar ziet geen heil in het moederschap en plant een abortus. Javier is beledigd als hij er per toeval achter komt dat zijn vrouw zwanger is. Een abortus is voor hem niet bespreekbaar, want hij zegt vader te willen worden. Hopende dat het kind beterschap gaat brengen, besluit ze de zwangerschap niet te beëindigen.

Om een nieuwe start te maken besluit het echtpaar naar Zuid-Amerika te verhuizen, naar Javiers geboortegrond. Terwijl Mila aan het werk is haalt haar echtgenoot in aangeschoten staat het complete huis leeg. De ontsteltenis is dan ook groot als ze na haar dienst thuis komt in een desolate woning. Helaas voor Javier wordt de emigratie gestaakt door de gecompliceerde zwangerschap van Mila en hij glijdt verder af.

Ondanks zijn kwade dronk, jaloerse en gefrustreerde gedrag geniet ze van haar aanstaande moederschap en probeert Javier mee te trekken in het geluk en even lijkt hij in te zien dat zijn verslaving uit de hand loopt. In de hoop op afleiding gaat hij de woning opknappen, maar dit leidt tot nog meer spanning tussen de partners.

In ‘À coeur ouvert’, een zwaarmoedige Franse film over de liefde en de fles, drukt regisseuse Marion Laine (‘Le fil d’Ariane’) haar stempel op een sociaal pijnpunt: alcoholisme. De flinterdunne scheidingslijn tussen dagelijks aangeschoten zijn en volleerd drinker is keihard weergegeven. De onvoorwaardelijke liefde wordt zeer waarheidsgetrouw neergezet door zowel Juliette Binoche (‘Chocolat’) als haar “echtgenoot” Édgar Ramírez (‘The Bourne Ultimatum’). De brede schouder van Mila’s collega Marc waarop ze regelmatig moet steunen tijdens de teloorgang van haar huwelijk, werkt goed voor Hippolyte Girardot (‘Paris, je t’aime’). Hij draagt met zijn karakter bij aan de warmte en compassie in ‘À coeur ouvert’. Een surrealistische schemerwereld is prachtig weergegeven in een Venezolaans decor op de Orinoco rivier. Kanttekening: Voor iedereen die de aanblik van bloed slecht verdraagt, zullen een aantal scènes niet als prettig worden ervaren. Zeker niet op groot scherm.

Lisette van der Meij

Waardering: 4

Bioscooprelease: 18 juli 2013