A Desperate Season – Harvest (1998)

Regie: Stuart Burkin | 96 minuten | drama | Acteurs: Jeffrey DeMunn, Mary McCormack, Wil Horneff, Paula Garcés, Fred Weller, Julianne Nicholson, Sheila Marr, Lisa Emery, John Slattery, Sharon Annett, Lizbeth MacKay, Anthony Ruivivar, James Van Der Beek, Michael P. Moran, Kris Park, Pat Jordan, Josh Lucas, Evan Handler, Will McCormack, Bill Raymond

Wie voor James van der Beek van ‘Dawson’s Creek’ (1998-2003) naar deze film gaat komt bedrogen uit. Hij zit in twee scènes aan het begin en komt daarna niet meer tevoorschijn. In de USA video versie ‘Cash Crop’ (USA) heeft hij meer speeltijd. Hier kun je hem eventjes zien als wiet kopende en wiet rokende tiener. Wil Horneff speelt een hoofdrol als Andy Yates en zijn gezicht zou eigenlijk voorkant van de dvd moeten sieren.

‘A Desperate Season’ is tergend langzaam, als kijker wordt je er zelf behoorlijk wanhopig van. Het acteerwerk is matig tot slecht (Mary McCormack valt nog mee). Tijdens dialogen nemen acteurs zoals John Slattery pauzes alsof ze geen idee hebben waar de volgende tekst vandaan moet komen. Alles neemt een traag tempo aan tot aan het einde waar de boel snel en slordig afgesloten wordt. Het is dat er inspirerende afsluitmuziek wordt gedraaid, anders zou je het niet weten.

De plot is: boeren kweken wiet, DEA hijgt in hun nek, boeren verstoppen oogst. Dat de boeren uit het dorpje en masse wiet gaan kweken om het hoofd boven water te houden is misschien discutabel. Maar er had veel meer gezeten in het verhaal dan de makers eruit hebben getrokken. Zoals een opbouw van de spanning wanneer de DEA agente Anslinger (Mary McCormack) de boerderijen inspecteert. Had getoond hoe Anslinger steeds dichterbij de locatie van de wietplantages komt en elke volgende boer maar net de dans ontspringt. De naam Anslinger is overigens een knipoog naar Harry Jacob Anslinger, Amerika’s eerste anti-cannabis kruisvaarder. Ook wordt er slechts gesproken over de organisatie DEA, echte versterking zien we niet, alleen één agente. Er is dus geen echte dreiging om gepakt te worden.

Meeleven met de boeren is niet echt simpel. Het is een zootje boerenkinkels dat allemaal (op één boer na) direct wiet is gaan kweken zonder zichtbaar andere opties te overwegen. Andy Yates (Wil Horneff) functioneert als het geweten van de film. Hij betrapt zijn vader met de marihuana planten en keurt het af. Samen met vriendinnetje Mina, Paula Garcés van ‘Harold & Kumar Go to White Castle’ (2004) vindt hij toevallig de verstopte wietvoorraad van het hele dorp. Andy en Mina komen over als de meest aardige dorpelingen. Maar veel kom je niet over hen te weten. Evan Handler bekend als Harry uit ‘Sex and the City’ (1998-2004) speelt een ongure dealer. Met deze eendimensionale karakters en het gekozen einde maken de makers hun standpunt in de kwestie duidelijk. Het is absoluut geen pro-legalisatie film. Spijtig want meer nuancering was vele malen interessanter geweest. Ook valt het met het morele dilemma voor Sheriff Johnson wel mee. Voordat hij werkelijk een keuze moet maken tussen de boeren en de wet wordt het probleem al opgelost door Mina en Andy. Over de financiële consequenties van deze oplossing voor de boeren wordt niet gesproken.

Het slappe scenario heeft ‘A Desperate Season’ in de kiem gesmoord. Logisch dat de eerste pogingen van Stuart Burkin als co-schrijver en regisseur geen succes hebben geoogst, want de film is saai, lang, zinloos en afgeraffeld. Het halve sterretje is voor het idee, de rest ontbreekt door de uitwerking ervan.

Sarita Koendjbiharie