A Dice with Five Sides (2022)

Recensie A Dice with Five Sides CinemagazineRegie: Riccardo Tamburini | 101 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Alexander Ananasso, Jake Garvey, Eleonora Cucciarelli, David Paryla, Christian Cánovas, Chiara D’Anna, Elena Mazzon, Alessio Bendoni, Gabriele Mazzoni, Anvita Pandey, Sanna Toivanen

Regie: Riccardo Tamburini | 101 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Alexander Ananasso, Jake Garvey, Eleonora Cucciarelli, David Paryla, Christian Cánovas, Chiara D’Anna, Elena Mazzon, Alessio Bendoni, Gabriele Mazzoni, Anvita Pandey, Sanna Toivanen

‘A Dice with Five Sides’ zou bijna gebaseerd kunnen zijn op een toneelstuk, maar het speelfilmdebuut van de Italiaanse Riccardo Tamburini is dat niet. Bijna de hele film speelt zich af in het appartement van een van de twee hoofdpersonen. We komen hun echte namen niet te weten, want al bij de eerste (seks)date besluiten de twee dat het leuker is om een fantasiewereld te creëren rondom de ander.

De huurder van het appartement is de oudste en meest ervaren van de twee. Als de bezoeker aangeeft dat dit soort seksafspraakjes geen gewoonte zijn, vertelt hij dat hij er geen problemen mee heeft. Vrij snel introduceert hij een bijzonder doosje, met daarin een fraaie dobbelsteen. Deze heeft hij gekocht in Istanbul nadat de verkoper hem de legende van dit voorwerp vertelde. De dobbelsteen wordt magische krachten toegekend en daarom lijkt het hem leuk om hier een spel mee te doen. Elk cijfer houdt een opdracht in, zoals “iets doen wat de ander leuk vindt”, “een derde persoon uitnodigen in het appartement”, “seks” en “het appartement verlaten”.

Hoewel de aantrekkingskracht tussen de twee duidelijk niet alleen fysiek is, lijkt het het duo een spannend en leuk idee om de eerste date te laten leiden door de dobbelsteen. En aanvankelijk is dat ook zo. Op speelse wijze leren de twee mannen elkaar zo beter kennen en dat er een soort van band ontstaat is meteen duidelijk als er midden in de nacht opeens op de deur wordt gebonst.

Maar natuurlijk wordt er op een gegeven moment “vijf” gegooid en komt er té snel een eind aan de gezelligheid. En dat is het punt waarop de twee eigenlijk weer uit elkaar groeien. Op een gemaakte manier probeert de eigenlijk ook al gebonden man zich te verzekeren van een wederzien, wat natuurlijk ook lukt – anders zou ‘A Dice with Five Sides’ wel erg snel eindigen – maar de glans is er dan wel een beetje af.

‘A Dice with Five Sides’ leunt vooral op de gimmick van de dobbelsteen, maar in de kern gaat het gewoon om een relatie tussen twee mensen die voor elkaar gemaakt zijn, maar er jaren over doen om zich dat te realiseren. Ieder heeft zo zijn eigen problemen, of het nu gaat om bindingsangst of juist te hoge verwachtingen van de liefde. Hoewel de dialogen soms wat houterig overkomen, kijkt de film makkelijk weg. De slotakte – die voor een groot deel bestaat uit een experimentele dansvoorstelling – staat dan weer haaks op wat we daarvoor gezien hebben; deze kan voor sommige kijkers een enorme afknapper zijn (maar tegelijkertijd zul je het niet snel vergeten). Toch mag Tamburini geprezen worden om het feit dat hij niet kiest voor een standaard happy end, maar hier een memorabel moment van maakt, waarin duidelijk wordt welke innerlijke strijd er geleverd wordt.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 7 september 2023