A Few Best Men (2011)

Regie: Stephan Elliott | 97 minuten | komedie | Acteurs: Laura Brent, Xavier Samuel, Kris Marshall, Kevin Bishop, Tim Draxl, Solveig Walking, David Sullivan, Elizabeth Debicki, Olivia Newton-John, Rebel Wilson, Jonathan Biggins, Oliver Torr, Steve Le Marquand, Angela Bishop, Alan Cinis, Kim Knuckey, Guy Gross, Margaux Harris, Charlotte Krinks

Wat te doen wanneer je de vrouw van je dromen ontmoet op een tropisch eiland? Haar ten huwelijk vragen? Dan moet je als jonge Engelsman wel eerst wat hindernissen overwinnen. Zo woont jouw aanstaande echtgenote in Australië, is je toekomstige schoonvader rijk, machtig en dol op schapen, en gaan jouw horkerige vrienden er zonder twijfel een zootje van maken op je vrijgezellenavond. Met je toekomstige schoonmoeder schijnt het trouwens ook niet helemaal lekker te gaan.

Het verhaal van ‘A Few Best Men’ is een samenraapsel van allerlei geslaagde films, met ‘The Hangover’ als meest opvallende gelijkenis en ‘Meet the Parents’ als goede tweede. Maar in tegenstelling tot die films zijn de grappen in deze Australische komedie afgezaagd, flauw en voorspelbaar. Bovendien zit er te veel platte humor in, van een kotsende bruiloftsgast tot een arm die langzaam in een schapenhol verdwijnt.

Onderliggend probleem is dat de Australische regisseur Stephan Elliott (‘The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert’) te hard probeert om een komedie te maken van het Engels-Amerikaanse soort. Omdat die culturen hem niet eigen zijn, valt Elliott terug op het imiteren van succesvolle Engelse en Amerikaanse komedies. Originaliteit is dan ver te zoeken en het enige Australische tintje is een vervelende: het gebruik van cheesy jaren 70 liedjes in cheesy arrangementen. Een enkele keer gaat dat volledig mis, zoals het gebruik van de titelsong van ‘Skippy the Bush Kangaroo’ als achtergrondmuziek bij een uit de hand gelopen ruzie.

Dan is er nog de hoge ergernisfactor van de personages: van het hysterische botoxhoofd van Olivia Newton John tot het Engelse vriendengroepje dat volledig uit clichépersonages bestaat. En wat te denken van de zoveelste bruiloftsspeech die verknald wordt door een bloednerveuze getuige?

‘A Few Best Men’ is kortom een combinatie van ‘Meet the Parents’, ‘The Hangover’ en ‘Death at a Funeral’, maar zonder geslaagde grappen, sterke plotvondsten of leuke personages. Wat dan rest is anderhalf uur verveling.

Henny Wouters

Waardering: 2

Bioscooprelease: 11 oktober 2012
DVD- en blu-ray-release: 19 maart 2013