A Film About Coffee (2014)

Regie: Brandon Loper | 67 minuten | documentaire

In Nederland zijn we dol op koffie. Dagelijks drinken wij in totaal zo’n negentien miljoen kopjes koffie, wat neerkomt aan gemiddeld drie en een half kopje per dag per persoon. Van al die kopjes koffie drinken we ongeveer een derde buiten de deur. Op kantoren en scholen, maar ook bij instellingen en in de horeca. De specialistische koffietentjes schieten, met name in de grote steden en in andere toeristische gebieden, als paddenstoelen uit de grond. Want hoewel we van ons vertrouwde ‘bakkie troost’ geen genoeg kunnen krijgen, is er ook steeds meer interesse voor exclusievere koffiesoorten. Naast de talloze koffiehuizen zijn er ook steeds meer kleine, ambachtelijke branderijen die met veel geduld en passie de ideale kop koffie creëren voor steeds meer koffieliefhebbers met een verfijnde smaak voor het zwarte goud, zoals koffie vaak liefkozend genoemd wordt.

De Amerikaanse filmmaker Brandon Loper is ook dol op koffie en besloot een ode te maken aan zijn lievelingsdrank. De film, die geheel toepasselijk ‘A Film about Coffee’ (2015) heet, toont alle facetten over koffie. Hoe teel je de juiste bonen, hoe brand je die bonen en hoe zet je het perfecte kopje koffie? Loper laat ook wereldberoemde barista’s en koffiekenners aan het woord om te vertellen waarom ze zo veel van dat zwarte goud houden en toont de weg die afgelegd moet worden door een boon om uiteindelijk in dat koffiekopje aan de andere kant van de wereld te belanden. Want de boeren op de plantages in Rwanda of Honduras zijn net zo belangrijk in het proces als de barista’s in de koffiehuizen in New York, San Francisco en Parijs. In die zin geeft ‘A Film about Coffee’ meteen een prachtig voorbeeld van de globalisering van de economie.

Wie zichzelf een koffieliefhebber noemt, móet deze film eigenlijk gezien hebben, omdat hij onderstreept wat het drankje zo bijzonder maakt. Maar zelfs als je niet zo’n stevige koffiedrinker bent, word je door de inspirerende verhalen van befaamde kenners als George Howell meegesleept in de fascinerende wereld van bonen en barista’s. Als geen ander weet Howell uit te leggen hoe complex het ideale kopje koffie is. Hij vergelijkt het drankje met de kleuren van de regenboog; een aaneenschakeling van smaken die verraden waar de bonen geteeld zijn, welke soort het is en hoeveel liefde ze in hun weg naar de koffiemolen gekregen hebben. Zie de gekte die liefhebbers onder meer drijft tot kampioenschappen ‘wie zet het beste kopje?’ – enerzijds een serieuze aangelegenheid, anderzijds een show vol uiterlijk vertoon waarin de barista’s hun ‘trucje’ mogen doen. Hoe groot is het contrast met de serene rust die de toegewijde koffieboeren uitstralen. Wat ze gemeen hebben is hun oprechte, diepgewortelde liefde voor hun product.

Wat zo knap is aan deze film is dat die liefde zo overtuigend overgebracht wordt op de kijker; je vóelt, ruikt, hoort en proeft het allemaal door het scherm heen. Je ervaart bovendien hoe het voor experts moet zijn om nieuwe soorten te ontdekken en te proeven en hoe bijzonder dit voor hen moet zijn. Je begrijpt wat de aantrekkingskracht is van de zoektocht naar het ultieme kopje koffie, zelfs als je nog nooit van je leven een kop koffie gedronken hebt. Loper brengt een mooie beeldverzameling van de vele aspecten die koffie maken tot wat het is en slaat geen enkel facet over. ‘A Film about Coffee’ is bovendien schitterend en vol liefde gefilmd en dus ook op dat vlak een feest voor de liefhebber. Een warm, krachtig en smaakvol eerbetoon aan het populairste drankje van Nederland!

Patricia Smagge

‘A Film About Coffee’ verschijnt dinsdag 8 december 2015 op DVD.