A Film About Jimi Hendrix – Jimi Hendrix (1973)

Regie: Joe Boyd, John Head, Gary Weis | 98 minuten | muziek, biografie, documentaire | Met: Arthur Allen, Albert Allen, Stella Benabon, Eric Barrett, Paul Caruso, Eric Clapton, Billy Cox, Frankie Crocker, Monika Dannemann, Jenifer Dean, Alan Douglas, Germaine Greer, Harold Parker, Pat Hartley, Al Hendrix, Mick Jagger, Linda Keith, Eddie Kramer, Buddy Miles, Mitch Mitchell, Juggy Murray, Little Richard, Fayne Pridgon, Lou Reed, Juma Sutan, Pete Townshend, Major Charles Washington, Jimi Hendrix, Noel Redding

James Marshall ‘Jimi’ Hendrix werd in de jaren 60 van de vorige eeuw wereldberoemd om zijn unieke gitaarstijl, die decennialang artiesten beïnvloedde – en ook nu nog tot de verbeelding spreekt. Zoals zoveel van zijn generatie en vooral levensstijl overleed Hendrix veel te vroeg en onder dubieuze omstandigheden, aan een overdosis slaappillen. Een lot dat hij deelde met een aantal andere muzikanten uit de beruchte ’27 Club’, een lijst die in het leven geroepen werd nadat tussen 1969 en 1971 vier wereldberoemde artiesten op 27-jarige leeftijd overleden – Brian Jones, Jim Morrison, Janis Joplin, en Jimi Hendrix. Zoals zijn lotgenoten in dat beruchte gezelschap wist hij echter voor het zover was voor altijd zijn stempel op de muziek te drukken. ‘A Film About Jimi Hendrix’ is een ode aan dat feit.

In de door Joe Boyd, John Head en Gary Weis geregisseerde documentaire is namelijk, buiten interessante interviewsessies en een imponerende willekeur aan muzikale grootheden (Eric Clapton, Pete Townshend, Little Richard), alle ruimte voor het uitzonderlijke talent van de gitarist en muzikant. Gitaarsolo’s en intermezzo’s die niet onderbroken worden door wetenswaardige feitjes die je ook uit een willekeurige muziekencyclopedie kunt schudden, maar die de ruimte krijgen om als showcast van Hendrix’ virtuositeit te dienen, en derhalve van a tot z worden uitgespeeld. ‘A Film About Jimi Hendrix’ is een standaardwerk, dat een visie van en op het leven van Hendrix combineert met dergelijke uitgebreide fragmenten van zijn muzikale vakmanschap, voornamelijk opgenomen op het Monterey Pop Festival in 1967 – één van Jimi’s beste sets ooit. Dankzij een uitgebreide bijdrage van familie, vrienden en eigentijdse artiesten die de gelegenheid krijgen ongedwongen en vol overgave over Hendrix te oreren, biedt de documentaire een evenwicht inzicht in het leven van één van ’s werelds beste gitaristen. In combinatie met interviews met de rockgitarist zelf en rijkelijk gelardeerd met muzikale hoogstandjes van zijn hand (zie vooral disc 2 van de special edition) is ‘A Film About Jimi Hendrix’ een must voor zijn fans, voor muziekliefhebbers in het algemeen, en voor nieuwsgierige kijkers geïnteresseerd in de begaafde legende in het bijzonder.

Robert Nijman