A Film Far Beyond a God (2008)

Regie: Waël Noureddine | 39 minuten | korte film, documentaire

‘A Film Far beyond a God’. Wat een titel! Aan het begin van deze veel te lange korte film krijgen we informatie over Mekka en de tijd van voor de Islam. Het lijkt alsof we gaan kijken naar een historische documentaire. Dan volgt echter een experimenteel stukje video, waarin bewegende lichtjes gevolgd worden met de camera, af en toe voorzien van uitspraken over religie. Daarna zien we een soort video-verslag van een pelgrimstocht, schokkerig gefilmd en af en toe onscherp, dan weer scherp, soms vertraagd of versneld, alles vrij langdradig en zonder duidelijke keuzes. Wat is de bedoeling van dit alles?

De film vervolgt met beelden van de woestijn, soms best heel mooie beelden, nu met een stem erbij die op een enigszins puberale manier quasi-diepzinnig praat over dronkenschap. We zien wind, water, zand en na een tijdje ook weer de bewegende lichtjes die we aan het begin zagen.

Het lijkt alsof Noureddine met deze film als een soort schetsboek of dagboek het medium video aan het ontdekken is. Aan het uitproberen wat er allemaal kan met een videocamera en hoe je tekst en verhaal kan proberen te combineren met beelden. Een heel legitieme zoektocht, de vraag is alleen: waarom moeten wij dit zien?

Een experimentele manier van filmmaken kan zeker een kwaliteit zijn, maar het is dan wel prettig wanneer er in de montage keuzes gemaakt worden. Misschien zou Noureddine hier een paar heel mooie filmpjes van een minuut van kunnen maken. Of misschien zou de film als geheel ergens op een expositie kunnen staan, waar je erlangs kan lopen, een stukje van de film kan bekijken en dan weer verder gaan.Er zijn zeker mogelijkheden, maar 39 minuten naar deze film kijken is niet aan te raden.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 1