A Fine Mess (1986)

Regie: Blake Edwards | 90 minuten | komedie | Acteurs: Ted Danson, Dennis Powell, Richard Mulligan, Stuart Margolin, Maria Conchita Alonso, Jennifer Edwards, Paul Sorvino, Rick Ducommun, Keye Luke

Acteur en scharrelaar Spence Holden heeft het behalve met het jagen op vrouwen ook druk met een rol in een speelfilm. Tijdens de rustpauze doet hij een tukje in een van de stallen van de racebaan waar de opnames plaatsvinden. Als hij twee mannen in de stal naast hem hoort praten, begrijpt hij als ervaren gokker direct dat ze een van de renpaarden doping toedienen. Voorzichtig probeert hij een kijkje te nemen wie deze mannen zijn, maar hij is niet voorzichtig genoeg en de boeven zetten direct de achtervolging in.

Nog steeds op de vlucht vraagt Spence zijn vriend Howie om hulp. Howie heeft een slecht betaald baantje in de bediening en zwicht onder de aanhoudende druk van Spence om zijn zuurverdiende spaargeld in te zetten op het paard dat onder de doping zit. Spence en Howie moeten vervolgens al hun inventiviteit aanspreken om uit handen van de maffia boeven te blijven zowel voor als tijdens alsook na de race. De zaken worden er niet eenvoudiger op als de doorgewinterde womanizer Spence zijn zoveelste avontuurtje aangaat. De verleidelijke Claudia (Maria Conchita Alonso) blijkt de vrouw te zijn van maffiabaas Tony Pazzo, hun grote tegenstander.

‘A Fine Mess’ is wel aardig, maar daarmee is eigenlijk alles wel gezegd. Leuk is dat er veel achtervolgingen te voet, per auto en te paard zijn waarbij het nodige vermaak komt kijken en de running gags professioneel worden toegepast. Ook de vele slapstick en melige grappen maken dat je je steeds net niet verveelt en af en toe ook echt moet lachen, zoals wanneer Howie in een Indiaas restaurant niet alleen zijn eigen glas maar ook dat van alle aanwezigen leegdrinkt om het hete eten te verzachten. Maar dat hij op zijn deodorant leest dat hij voor gebruik moet schudden en vervolgens zichzelf door elkaar schudt om daarna pas onder zijn oksels te spuiten, is toch echt te flauw.

‘A Fine Mess’ is best leuk als je wat tijd moet stukslaan, maar is zeker geen geslaagde komedie en haalt het niveau van andere komedies van Blake Edwards zoals de Pink Panther reeks bij lange na niet. En de opdringerig luide muziek is ronduit een misser bij deze poging de gemoedelijke sfeer van het slapstick tijdperk op te roepen.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 2

Bioscooprelease: 23 oktober 1986