A Foreign Affair (1948)

Regie: Billy Wilder | 116 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Jean Arthur, Marlene Dietrich, John Lund, Millard Mitchell, Peter von Zerneck, Stanley Prager, William Murphy, Raymond Bond, Boyd Davis, Robert Malcolm, Charles Meredith, Michael Raffetto, Damian O’Flynn, Frank Fenton, James Larmore

Berlijn 1948. De zwaar gehavende hoofdstad van Duitsland ziet er uit als de ‘gebakken ingewanden van een kip’, aldus een Amerikaans Congreslid. Samen met een aantal collega’s vliegt hij boven het voormalige centrum van het nazirijk en verbaast zich over de verwoestingen die de geallieerde bombardementen hebben aangericht.

Nog verwonderlijker vinden de politici het gedrag van enkele militairen in de Amerikaanse sector. Het moraal van de troepen is in minder goede staat dan verwacht. Sommige soldaten lijken meer geïnteresseerd in het versieren van Duitse meisjes en het drijven van handel op de zwarte markt dan in het helpen van de getraumatiseerde bevolking. Er gaan zelfs geruchten dat een hoge officier een verhouding heeft met een Duitse zangeres die op goede voet stond met het nazi-regime. Op een oude film is te zien hoe zij Hitler de hand schudt.

Het is opmerkelijk én vermakelijk hoe in ‘A Foreign Affair’ de Amerikaanse normen en waarden op de hak worden genomen. In een tijd waarin nationalisme en trots overheerst na de overwinning op nazi-Duitsland maakt deze film juist grappen over het gedrag en de motieven van politici. Zo klaagt een militair dat het Congres meer tijd besteedt aan stakingen en de Verenigde Naties dan aan de situatie in Berlijn. Een collega van hem vraagt zich af of het leger niet beter een commissie kan sturen om de moraal in het Congres te onderzoeken dan andersom.

Die kritische noten gevoegd bij de prachtige beelden van het verwoeste Berlijn maken van ‘A Foreign Affair’ een bijzondere film. En dan is er natuurlijk nog de glansrol van Marlene Dietrich. De Duitse van geboorte speelt een karakter dat haar op het lijf is geschreven: een verleidelijke zangeres met duistere trekjes. Met haar houding en lichaam – ‘had mijn vrouw maar één zo’n been’, zei Godfried Bomans ooit over Dietrich – windt zij elke man om haar vinger.

De overige acteurs zetten helaas minder gedenkwaardige prestaties neer. Een overdreven manier van acteren maakt dat de meesten vaak niet overtuigend zijn. Onoverkomelijk is dat niet. De sterke punten van ‘A Foreign Affair’ verdrijven deze schoonheidsfoutjes gemakkelijk naar de achtergrond.

En daarmee is dit een van Dietrichs betere films. Met haar acteerwerk zit het meestal wel goed, maar de andere elementen in producties waaraan zij heeft meegewerkt zijn vaak niet om over naar huis te schrijven. Het maatschappijkritische ‘A Foreign Affair’ heeft echter meer diepgang dan haar eerdere werk. Daarmee verdient de film een dikke voldoende.

Jeroen Savelkouls

Waardering: 3.5