A Gang Story – Les Lyonnais (2011)

Regie: Olivier Marchal | 98 minuten | drama, misdaad | Acteurs: Gérard Lanvin, Tchéky Karyo, Daniel Duval, Dimitri Storoge, Patrick Catalifo, François Levantal, Francis Renaud, Lionnel Astier, Valeria Cavalli, Estelle Skornik, Olivier Chantreau, Stéphane Caillard, Florent Bigot de Nesles, Nicolas Gerout, Olivier Rabourdin, Simon Astier, Laurent Richard, Laurent Fernandez

Misdaadfilms blijven tot de verbeelding spreken. Voorgaande zin is al bijna net zo cliché als het genre. Sinds de verschijning van ‘The Godfather’ proberen cineasten dit instituut van de troon te stoten en er met de titel ‘beste misdaadfilm aller tijden’ vandoor te gaan. Tot nu toe is dat niet gelukt. Regisseur Olivier Marchals oeuvre bestaat uit misdaadfilms. Met zijn nieuwe loot ‘A Gang Story’ probeert hij Francis Ford Coppola’s meesterwerk te evenaren – of overtreffen – maar als je naar de score kijkt, zie je dat het hem niet gelukt is. Ook dat is bijna een cliché, want is ‘The Godfather’ überhaupt te overtreffen?

De legendarische woorden ‘gebaseerd op een waargebeurd verhaal’ staan op de hoes van deze film. ‘A Gang Story’ is gebaseerd op gebeurtenissen die plaatsvonden in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Gangster Serge Suttel is in de bak gezet, maar daar is hij zijn leven niet zeker. Zijn jeugdvriend Momon Vidal (Gérard Lanvin) heeft zich vijfentwintig jaar lang als brave burger voorgedaan, maar besluit weer de onderwereld in te duiken om zodoende zijn kameraad te redden. Een stel jonge huurlingen wordt ingezet om Serge te bevrijden. Als deze weer op vrije voeten is, gaat hij samen met Momon weer de criminaliteit in waar ze een waar schrikbewind voeren.

‘A Gang Story’ is een keiharde misdaadfilm die je kunt vergelijken met ‘The Immortal’, ook een Franse misdaadfilm. De film ziet er prima uit en het acteerwerk is ook dik in orde. De relatie tussen Serge en Momon wordt goed uitgediept. Helaas is de film bij vlagen iets te langdradig en zakt het tempo in. De personages zijn ook niet erg sympathiek, wat voor een afstand zorgt. Je kunt niet echt met ze meeleven. In een film als ‘Carlito’s Way’ was dat toch gemakkelijker, omdat het hoofdpersonage – Carlito Brigante vertolkt door Al Pacino – een zekere tragiek bezat. Datzelfde geldt voor Don Corleone uit ‘The Godfather’. ‘A Gang Story’ blijft net te veel op de oppervlakte op het gebied van karakterontwikkeling.

Laat dat je er echter niet van weerhouden om deze film te zien. Het acteerwerk is in orde en dit onbelichte stukje Franse misdaadgeschiedenis is zeker de moeite waard om te zien. De decors, kostuums en sfeerzetting zijn goed getroffen. Fans van het genre zullen deze productie vast kunnen waarderen. Ook een cliché, maar net zoals zoveel clichés is het wel waar.

Frank v.d. Ven

‘A Gang Story’ verschijnt donderdag 16 augustus 2012 op DVD.