A Genius, Two Friends and a Dupe – Un genio, due compari, un pollo (1975)

Regie: Damiano Damiani, Sergio Leone | 117 minuten | komedie, western | Acteurs: Terence Hill, Miou-Miou, Robert Charlebois, Patrick McGoohan, Raimund Harmstrof, Piero Vida, Rik Battaglia, Mario Valgoi, Mario Brega, Friedrich von Ledebur, Jean Martin, Klaus Kinski, Clara Colosimo, Ferdinando Cerulli, Benito Stefanelli

De Italiaanse Damiano Damiani heeft deze film, ook bekend onder de naam ‘Un Genio, Due Compari, un Pollo’ geregisseerd. Damiani heeft tientallen films, voornamelijk westerns, op zijn naam staan, waarvan de eerste dateert uit 1947 (‘La Banda d’Affori’) en zijn laatste uit 2002 (‘Assassini dei Giorni di Festa’). Van Sergio Leoni, eveneens een befaamd western regisseur, wordt gezegd dat hij de openingsscène van ‘A Genius, Two Partners and a Dupe’ voor zijn rekening heeft genomen.

De hoofdrol in de film gaat uit naar Terence Hill (‘Lucky Luke’). Hill weet zijn personage Joe Thanks met veel overtuiging over te brengen op de kijker. Zijn charisma en mystiek geven zijn karakter kracht en geloofwaardigheid. Met zijn zongebruinde huid en lichtblauwe ogen zal hij daarnaast waarschijnlijk ook veel vrouwelijk publiek weten te raken. Ook Miou-Miou, die de onnozele Lucy speelt, weet de kijkers te interesseren voor haar personage. Juist de door haar goed overgebrachte houding en piepstem versterken op erg getalenteerde wijze de rol die ze speelt.

‘A Genius, Two Partners and a Dupe’ is een vrij lange zit. Toch verveelt de film, ondanks de soms wat langdradige stukken, niet. De verhaallijn kan er mee door en wordt, zoals hiervoor al beschreven, goed overgebracht door de verschillende acteurs. De locaties passen qua sfeer perfect bij de film, net als de muziek die gecomponeerd is door Ennio Morriconne, die ook veel andere ‘western’ nummers op zijn naam heeft staan. Het verhaal is genoeg uitgediept en verloopt op een voor de kijker erg duidelijke wijze.

Vooral de actiescènes slepen de kijker echt mee het verhaal in. Goed hieraan is dat deze niet alleen aan het einde van de film plaatsvinden, maar ook veel aan het begin. Hierdoor ben je als kijker gelijk geboeid. Verder is er sprake van een vrij verrassend slot. Er zitten een paar clichés in, maar over het algemeen genomen verrast het ongetwijfeld.

Ofschoon de meeste westerns eigenlijk alleen geschikt zijn voor echte liefhebbers van het genre, is ‘A Genius, Two Partners and a Dupe’ goed toegankelijk voor algemeen publiek. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat er door veel ‘spaghetti western’ fans veel kritiek is op deze film. Dit heeft vooral te maken met de in 1991 overleden ‘legendarische’ Klaus Kinski (‘Woyzeck’, 1979), die volgens velen een te kleine rol toebedeeld krijgt.

Toch is ‘A Genius, Two Partners and a Dupe’ een redelijke film te noemen. Het is geen zware kost en de humor die erin verwerkt is maakt het geheel op een leuke manier af. Erg vermakelijk.

Charlotte Visser

Waardering: 3

Bioscooprelease: 1 juli 1976