A Gentle Creature – Krotkaya (2017)

Recensie A Gentle Creature CinemagazineRegie: Sergei Loznitsa | 143 minuten | drama | Acteurs: Vasilina Makovtseva, Valeriu Andriutã, Liya Akhedzhakova, Sergey Kolesov, Boris Kamorzin, Viktor Nemets, Marina Kleshcheva

Over het zachtaardige wezen uit de titel van ‘A Gentle Creature’ (2017) komt de kijker in deze ruim twee uur durende film, weinig te weten. Eigenlijk bijna niets, behalve dan dat ze een passieve, zwijgzame vrouw is die ergens op het platteland van Rusland woont en het pakje met proviand retour krijgt dat zij had verstuurd aan haar man in de gevangenis. Waarom dat pakje retour komt, komen we niet te weten, ook de vrouw niet die daarom dan maar naar de gevangenis vertrekt om het pakketje zelf te bezorgen. Wat volgt is een nachtmerrie-achtige reis door een wereld die regisseur Sergei Loznitsa simpelweg omschrijft als ‘de hel’.

Die hel bestaat uit grauwe dorpen, lelijke, klagende mensen, en eindeloze rijen. Vooral veel rijen. Voor het loket van het postkantoor, voor de bus, in het treinstation, in de gevangenis. Rijen in wachtkamers tot de nok toe gevuld met klagende, boze, treurige, gekke, en trieste mensen. Mensen die allerlei paranoïde en gruwelijke verhalen vertellen, over moorden en verkrachtingen. Of nostalgische liederen zingen uit een lang vervlogen tijd, een romantisch Rusland dat niet meer bestaat; de revolutie, het communisme, en volslagen onzinnige fantasieën over Russische suprematie zijn nooit ver weg in dit Rusland waarin, volgens Sergei Loznitsa, niemand onschuldig is en iedereen een belanghebbende in een volledig gedehumaniseerde samenleving.

Deze wereld van eindeloos wachten op een antwoord dat maar niet komt, of het nu van de autoriteiten, de onderwereld, de mensenrechtenbeweging, of het gebral van alle andere mensen komt, wordt ons niet alleen getoond, maar Loznitsa laat het ons ook voelen door het tergend langzame tempo waarin de schilderachtige beelden, vaak tot aan de randen gevuld met allerlei figuren zo weggelopen uit een schilderij van Jheronimus Bosch, zich soms schijnbaar onsamenhangend opvolgen.

Een roadmovie waar maar geen schot in zit. En toch, dit alles maakt ‘A Gentle Creature’ niet een last om te kijken, integendeel, de ellende is vooral absurd, tragisch maar ook komisch. Schitterend gefilmd en meesterlijk in scène gezet. ‘A Gentle Creature’ is een aangename kwelling.

Alberto Ciaccio

Waardering: 4

Bioscooprelease: 26 oktober 2017
DVD-release: 23 januari 2018