A Ghost Story (2017)

Recensie A Ghost Story CinemagazineRegie: David Lowery | 93 minuten | drama, fantasie | Acteurs: Casey Affleck, Rooney Mara, McColm Cephas Jr., Kenneisha Thompson, Grover Coulson, Liz Cardenas, Barlow Jacobs, Richard Krause, Dagger Salazar, Sonia Acevedo, Carlos Bermudez, Yasmina Gutierrez, Kimberly Fides, Daniel Escudero, Kesha, Jared Kopf, Afomia Hailemeskel, Will Oldham, Brea Grant, Augustine Frizzell, Jonny Mars, Rachel Ballard, Bryan Pitts, Rob Zabrecky, Sara Tomerlin, Margot Tomerlin, Sylvie Tomerlin, Savanna Walsh

Waar komt die onrust toch vandaan? De onrust van een rondwarende geest, het overblijfsel van een gestorven mens dat terugkeert naar de plaats waar het heeft geleefd. Om een of andere reden moet zo’n geest altijd aan deuren rammelen, glazen door de lucht laten vliegen of bierviltjes over een tafel schuiven. Zelfs de meest bescheiden geest gaat af en toe flink uit zijn dak en jaagt zijn complete familie in de gordijnen. Waarom toch?

Een antwoord op die vraag vinden we in het meditatieve drama ‘A Ghost Story’. We ontmoeten een jong echtpaar (in de film aangeduid als C en M) dat ergens in landelijk Amerika zijn dagen doorbrengt. Op een dag sterft de man onverwacht. Nog onverwachter is het dat hij als een soort retrogeest (een laken met twee gaten voor de ogen) terugkeert naar het huis waar zijn weduwe rouwt. Daar observeert hij haar, maakt kennis met een geest bij de buren en voelt hoe zijn bestaan langzaam maar zeker verdwijnt in de geschiedenis.

Het eerste deel van ‘A Ghost Story’ gaat voornamelijk over rouw. Dit is het minst boeiende stuk van het drama, al is het knap om zo’n rouwproces te laten zien zonder enige dialoog. Het tweede deel is boeiender, de rouw wordt losgelaten en de kijker meegenomen op een trip langs thema’s als vergankelijkheid, tijd en de herhaalbaarheid van alles. Hoe zwaar dit misschien ook klinkt, de toon van ‘A Ghost Story’ is nooit dramatisch of sentimenteel, eerder gereserveerd en voorzichtig filosofisch. Denk daarbij (ook visueel) aan de betere films van Terrence Malick of aan de Zuidoost-Aziatische arthouse.

Er is nauwelijks dialoog in deze film, maar met een geweldige actrice als Rooney Mara is dat ook niet nodig. Van Casey Affleck zien we minder (behalve dan dat laken met die gaten) maar de houding en de acties van de geest geven goed weer hoe het ervoor staat. De film is soms grappig en zeker in het tweede deel geven de grote tijdssprongen de kijker een flinke opkikker.

‘A Ghost Story’ getuigt opnieuw van het grote talent van schrijver/regisseur David Lowery (‘Ain’t Them Bodies Saints’). Geen film voor de massa, wel voor liefhebbers van onorthodoxe, trage, diepgaande cinema. En voor mensen die denken dat rumoerige geesten altijd kwaad in de zin hebben. Dat hebben ze niet. Niet altijd.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 16 november 2017
DVD- en blu-ray-release: 2 mei 2018