A Girl, 3 Guys And A Gun (2001)

Regie: Brent Florence | 83 minuten | drama, komedie | Acteurs: June Allyson, Robin Clark, Natasha Henstridge, Josh Holland, Christian Leffler, John Lexing, Kenny Luper, Lloyd A. Silverman, Tva Smiley, Michael Trucco, Martin Veselich, Tracy Zahoryin

Een enkele keer bekruipt je bij een film een gevoel van onbehagen en krijgt de vraag of de makers zelf blij zijn met en trots op het eindresultaat een harde ‘nee’ als antwoord. ‘A Girl, 3 Guys And A Gun’ behoort helaas tot die categorie.

In het kort: het verhaal weet geen enkel moment de saaiheid te ontstijgen, acteurs kunnen niet acteren en filmtechnisch niets nieuws onder de zon.

Jongens op het platteland hebben vaak slechts één ambitie: ontsnappen aan de saaiheid van het bestaan. De grote stad is dan een droom waar de reis moet eindigen. Frank, Neil en Joey denken dat het geluk in de grote stad ligt en dat ze een grote slag kunnen slaan door een bingohal te beroven. Met dit geld zouden ze een mooie start kunnen maken. Echter, de 512 dollar die ze buit maken zal ze niet ver brengen. Zeker niet als ze tijdens de vlucht autopech krijgen.

Misschien had het een verhaal moeten worden over drie vrienden die een droom deelden, maar nu ze voor hete vuren staan het toch niet altijd met elkaar eens zijn. Neil komt tijdens de beroving opeens met een pistool op de proppen. Daar zijn Frank en Joey het niet mee eens, maar verder dan een paar geschreeuwde woorden gaat het niet. Joey vindt het kleine bedrag van 512 makkelijk verdiend en ziet het probleem niet. Kortom, het saaie leven in het dorp maakte ze vrienden, maar nu blijken ze toch wel verschillend. Is de vriendschap bestand tegen zoveel stress? Waarschijnlijk is dit de dieperliggende verhaallijn, maar dit komt op geen enkel moment uit de verf.

Uiteraard worden de drie knapen tijdens hun vlucht op de hielen gezeten door de politie. De scènes met de twee ambitieuze agenten zijn gekopieerd uit het slapstickgenre. En dat is verwarrend. Want door de comedy-achtige aanpak van de film, is onduidelijk wat de film wil. Gaat het over vriendschap? Is het thema hoe onbezonnen kattenkwaad kan uitlopen op criminaliteit? Of heeft het gewoon geen thema of diepere gedachte dan een flauw verhaal?

Een aflevering van een gemiddelde soap levert meer kijkplezier op dan ‘A Girl, 3 Guys And A Gun’. Het is niet anders te omschrijven dan een complete verspilling van tijd, celluloid en ambities van de makers.

Eline Lubberts