A Good Old Fashioned Orgy (2011)

Regie: Alex Gregory, Peter Huyck | 99 minuten | komedie | Acteurs: Jason Sudeikis, Leslie Bibb, Lake Bell, Michelle Borth, Nick Kroll, Tyler Labine, Angela Sarafyan, Lindsay Sloane, Martin Starr, Rhys Coiro, Will Forte, Kelly Haas, Michael Harding, Jan Harrelson, Bob Hungerford, Peter Huyck, Reiko Kaneshiro, David Koechner, Andrea Powell, Lucy Punch, Dee Dee Rescher, Lin Shaye, Jon Stafford, Rick Warner, Nick Weber, Barbara Weetman

De naam van de film windt er geen doekjes om. ‘A Good Old Fashioned Orgy’ draait inderdaad om… een orgie. Als de vader van hoofdrolspeler Eric (Jason Sudeikis) zijn vakantiehuis waar Eric en zijn vrienden in de zomer spetterende feesten organiseren besluit te verkopen moet er een knallend eindfeest komen. En hoe kan dit beter dan door met je zeven beste vrienden een orgie te houden? Dit flinterdunne verhaal is volgens de regisseurs van ‘A Good Old Fashioned Orgy’, Alex Gregory en Peter Huyck, een goede basis voor het maken van deze komedie.

Van zijn originaliteit moet deze film het dan ook niet hebben. Dit blijkt onder andere uit de samenstelling van de vriendengroep, die de verplichte personages voor een komedie bevat. Zo is Eric duidelijk de leider van het stel en daarnaast is er plaats voor de dikkige, lollige McCrudden (Tyler Labine). Uiteraard moet er ook nog een nerd in meespelen en hiervoor is de keuze gevallen op Adam (Nick Kroll). Bij de dames geldt precies hetzelfde, we hebben de knappe Allison en Sue (Lake Bell en Michelle Borth) aangevuld door de onzekere, verlegen Willow (Angela Sarafyan). Het is allemaal heel plichtmatig en het enige originele en grappige personage, de met homotrekjes kampende Duquez (Martin Starr), wordt helaas halverwege de film uit het verhaal geschrapt.

Aan ervaring met het maken van komedies is er geen gebrek in de cast. Zo speelde Jason Sudeikis eerder in 2011 al in ‘Hall Pass’ en ‘Horrible Bosses’ (ook twee matige komedies overigens) en zagen we Tyler Labine onder andere in ‘Tucker and Dale vs Evil’ voorbijkomen. Helaas leidt deze ervaring niet tot een geslaagde komedie. Voor de grappen is duidelijk voor kwantiteit boven kwaliteit gekozen. Met name Tyler Labine probeert van elke zin iets grappigs te maken. Hoewel dit soms wel tot een leuke grap leidt (als je maar vaak genoeg probeert zit er vroeg of laat een goede grap tussen), word je meestal niet heel vrolijk van de vele flauwe, puberale (sex)grappen. Het is allemaal van het bekende ‘American Pie’ niveau. Daarnaast is het verhaal enorm voorspelbaar en doet de film eigenlijk niks meer dan toeleven naar de orgie. Ook de karakters zelf worden nauwelijks uitgediept en doen wat ze moeten doen, niks meer en niks minder.

Blijft over de grote climax van de film, de orgie zelf. Helaas is er van een echte climax geen sprake. De orgie voelt eerder ongemakkelijk en een tikje gênant aan, dan dat deze scènes echt leuk zijn. Daarnaast duurt hij met een speelduur van een kwartier ook veel te lang, na vijf minuten heb je het wel gezien. Op dit moment heb je in het voorgaande uur al genoeg flauwe sexgrappen over je heen gekregen, dus leuk is het allemaal allang niet meer. Wat dat betreft is het niet meer dan een logische afsluiting van een verder toch al ronduit matige, slappe komedie. Het is een beetje simpel scoren wat de makers proberen te doen met ‘A Good Old Fashioned Orgy’. Misschien nog net leuk genoeg voor een avondje hersenloos vermaak, maar meer dan dat hoef je echt niet van deze film te verwachten.

Martijn Scheepers

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 26 januari 2012
DVD- en blu-ray-release: 29 mei 2012