A Good Person (2023)

Recensie A Good Person CinemagazineRegie: Zach Braff | 129 minuten | drama | Acteurs: Florence Pugh, Morgan Freeman, Celeste O’Connor, Molly Shannon, Chinaza Uche, Zoe Lister-Jones, Nichelle Hines, Toby Onwumere, Ignacio Diaz-Silverio, Oli Green, Alex Wolff, Brian Rojas, Ryann Redmond, Sydney Morton

“Everything can change in a New York minute” is een regel uit een nummer van Don Henley en dat had ook prima de titel kunnen zijn van deze film.

Allison (Florence Pugh) wil muzikant worden en we ontmoeten haar, achter de piano, op de avond van haar verloving met Nathan (Chinaza Uche). De levenslust straalt er vanaf en er lijkt geen vuiltje aan de lucht, maar het volgende moment zijn we getuige van een auto-ongeluk met Alison achter het stuur en de broer en schoonzus van Nathan als slachtoffers.

Het verhaal is een jaar verder en Allison is vanaf de top waar ze was, helemaal naar beneden gerold naar een plaats waarin ze bij haar moeder woont, verslaafd is aan pijnstillers en niet geconfronteerd wil worden met het ongeluk en de gevolgen daarvan. Door een toeval ontmoet ze Daniel (Morgan Freeman), de vader van de slachtoffers en samen, maar vooral ook alleen, proberen ze hun leven weer op te pakken.

Ongelukken, dood en rouw zijn natuurlijk geen nieuwe thema’s in Hollywood. Toch voelt ‘A Good Person’ niet als een overbodige toevoeging aan dit genre. Pugh is geloofwaardig en op een aparte manier ook geestig in haar rol. Er is een mooie dynamiek tussen haar, Daniel en zijn kleindochter Ryan (Celeste O’Connor). Morgan Freeman, toch inmiddels ook al vijfentachtig, speelt een aan de oppervlakte mild persoon, met veel boosheid eronder.

Het is een film die blijft boeien, ook al zitten er niet veel verrassingen in het verhaal. De sfeer en muziek zijn vergelijkbaar met de cultklassieker ‘Garden State’, ook geregisseerd door Zach Braff, waarbij de toon laveert tussen licht en behoorlijk zwaar, zonder dat het ergens uitschiet. Dat werkt goed, omdat drama’s in deze categorie nog weleens de neiging hebben om ofwel heel melodramatisch en zoet te worden, of voor het grootste gedeelte uit schreeuwende mensen te bestaan die elkaar twee uur lang van alles verwijten. Voor wat betreft die twee uur is het wel zo dat ‘A Good Person’ zeker twintig minuten korter had kunnen zijn. Sommige elementen duren langer dan nodig of worden herhaald. De manier van vertellen is dusdanig dat je als kijker vrij snel op de hoogte bent van alle ontwikkelingen, waardoor sommige scènes wat overbodig voelen.

Hoewel het niet per se een film is om even gezellig met je vrienden te kijken als je een leuke tijd wilt hebben, is hij toch zeker de moeite waard. Als kijker word je geconfronteerd met vragen over dood, acceptatie en vergeving. Niet-alledaagse thema’s, waarvan je eigenlijk op voorhand onmogelijk in kan schatten hoe je er in de praktijk mee om gaat, maar desondanks geeft ‘A Good Person’ toch een voorzet. In ieder geval voor mildheid.

Gijsbert Ambachtsheer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 20 april 2023
VOD-release: 20 september 2023 (Prime Video)
DVD- en blu-ray-release: 3 oktober 2023