A Heavy Heart – Herbert (2015)

Regie: Thomas Stuber | 109 minuten | drama | Acteurs: Reiner Schöne, Peter Schneider, Lena Lauzemis, Kida Khodr Ramadan, Edin Hasanovic, Peter Kurth, Marko Dyrlich, Udo Kroschwald, Lina Wendel, Henning Peker, Kristin Suckow, Lola Liefers, Manfred Möck, Wolfram von Stauffenberg, Andreas Keller, Atef Vogel, Susanne Böwe, Harald Polzin, Wolfgang Boos, Clemens Meyer, Roland Florstedt

Echte mannen en emoties, het blijft voer voor psychologen. Vechten of voelen? En wat maakt een echte man? Daarover gaat ‘A Heavy Heart’ impliciet. Voor bokser/trainer Herbert te Leipzig lijkt er geen keuze. Maar het wrikt natuurlijk wel, vooral in de relaties met vrouwen. Wie een partner en een dochter heeft die moet wel iets met zijn gevoelens, zou je zeggen. En hij die gaat sterven zeker.

‘A Heavy Heart’ is vooral een emotionele reis door de storm van het levenseinde en heeft thematische verwantschap met ‘Raging Bull’ van Martin Scorsese. Herbert krijgt op middelbare leeftijd de zenuwziekte ALS en gaat de confrontatie aan met zijn verleden, meer specifiek zijn verloren dochter Sandra. Hij wil zijn kleinkind leren kennen, maar Sandra twijfelt. De oude baas heeft immers iedereen van zich vervreemd met zijn levenswandel.

De focus ligt volledig op Herbert, die meteen de sympathie heeft van de kijker. Al verbouwt hij iemands neus om een schuld te incasseren, al koelt hij zijn woede op verplegend personeel na de diagnose: dit is een slachtoffer van het leven. De toon is omfloerst koel, en dat is de juiste. Sentimentaliteit past de portrettering van een dergelijke figuur niet; de rol van Herbert vraagt wel om een sterke vertolking, en die krijgt hij met Peter Kurth. Kurth beleefde zijn toneelopleiding in de voormalige DDR en speelde onder meer een bijrol in ‘Good Bye, Lenin!’. Het typische bruin van de omgeving wordt door Peter Matjasko mooi in beeld gebracht – in sommige scènes herinnerend aan de sepiatinten van de Amerikaanse misdaadfilm; met af en toe een zonnestraaltje door het struikgewas, waar vanzelfsprekend plastic zakjes in hangen.

‘A Heavy Heart’, genomineerd voor 5 LOLA’s (Duitse filmprijzen) blijft als geheel lang op kruishoogte rond Herbert cirkelen. Het is ambachtelijke, goedwillende arthouse zonder briljante ingevingen – al zijn er enkele emo-momenten rond de agressieve buien van de aftakelende lobbes. Het beeld van iemand die wel een goed mens wil zijn, maar niet kan of niet weet hoe, is aanvankelijk te weinig uitdagend met al die Scorsese-shit in de bagage. Goede ‘zelfkanters’ weerspiegelen slechts het beeld dat wij arthousekijkers graag zien, zonder ons perspectief te tarten. Dat laatste is wat wij werkelijk willen van sociaal-realistische film. Het slot gaat gelukkig toch een eindje die richting op. Wordt het vechten, voelen of toch allebei?

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 26 mei 2016