A Horrible Way to Die (2010)

Regie: Adam Wingard | 86 minuten | horror, thriller | Acteurs: AJ Bowen, Amy Seimetz, Joe Swanberg, Brandon Carroll, Lane Hughes, Melissa Boatright, Steven Buehler, Skip Harvey, Jen Huemmer, Whitney Moore, Holly Voges, Michael J. Wilson

‘A Horrible Way to Die’ laat qua titel weinig aan de verbeelding over, maar doet eveneens in eerste instantie het vermoeden rijzen dat het een matige horrorfilm betreft. Niets is minder waar, want deze vaal en met opzet slordig gefilmde thriller heeft veel meer in petto dan dat.

Enkele naturel acterende hoofdpersonen sluiten het verhaal rondom een opbloeiende liefdesrelatie, een gevaarlijke ex-man, een club anonieme alcoholisten en een koelbloedige seriemoordenaar. Tot dusver misschien geen opzienbarende ingrediënten voor het genre, en dus moest het ook aankomen op de uitwerking en vormgeving van de film. Iets wat in ‘A Horrible Way to Die’ wel goed zit.

Tegen de achtergrond van Columbia (Missouri, Amerika) filmde Adam Wingard een matte en mistige prent die zich verder kenmerkt door de op afstand en schokkerig geschoten beelden. Een stijl die direct de grimmige sfeer in ‘A Horrible Way to Die’ onderstreept, maar die misschien niet voor iedereen een bijdrage levert aan rustig kijkplezier.

De echte kracht van ‘A Horrible Way to Die’ zit ‘m toch wel in de grote mate van realiteit. Dat wil zeggen, de makers zijn verre gebleven van stereotype invloeden die tal van andere films over seriemoordenaars wel zouden gebruiken. ‘A Horrible Way to Die’ is menselijk en daarom soms eng echt. We zien een seriemoordenaar alsof het de buurman kan zijn. Door middel van gedachteflitsen komen we iets te weten over zijn dwangmatige gedrag. Geen mysterie, maar simpelweg de kille waarheid regeert. Dat is verfrissend en zorgt voor een spannende opbouw.

Maar, een film blijft ook een entertainmentmiddel moeten de makers gedacht hebben. Tegen het einde van het verhaal bouwden zij enkele dik opgelegde fictieve elementen in die wellicht niet per se nodig waren. Maar dan heeft het verhaal toch ook nog een andere verassing in petto…

‘A Horrible Way to Die’ blijft dankzij slimme flashbacks een overzichtelijke thriller die bij tijden tot kippenvel toe spannend kan zijn. Gewone, onbekende acteurs maken dat dit verhaal over normale mensen gaat. Gewoon over jou en mij, en misschien wel over de buurman. De film, die geselecteerd werd voor het Imagine Filmfestival in Amsterdam (editie 2011), blijkt een onverwachte verrassing.

Tjeerd Kooistra