A Lapse of Memory (2007)

Regie: Fiona Tan | 26 minuten | korte film | Acteurs: Johan Leysen

Een oude man ligt op de grond te slapen in een fraaie, oosters aandoende zaal die best een opknapbeurt kan gebruiken. Daarna zie je hem zichzelf bekloppen als voorbereiding op zijn tai-chi oefeningen en na zijn oefeningen drinkt hij thee volgens de Japanse theeceremonie. Ook de rest van de dag volgen we de man op zijn trektocht door de verschillende vertrekken en zalen bij bezigheden als schoonmaken, het bekijken van schilderijen en tapijten met oosterse taferelen, totdat hij gaat lezen en op de grond weer in slaap probeert te komen.

Via de Engelse voice-over krijgen we te horen dat de man Henry heet en aan seniliteit lijdt. Hij blijkt als jonge westerling een hele geschiedenis van reizen naar en leven in het oosten achter de rug te hebben en de voice-over laat weten: ‘Henry is waiting for a story which he can make his home. This place is a halfway hotel.’ Dat we het weten. De voice-over vertelt aan het begin ook dat dit scène één is en wat daarin in gebeurt en dat dit scène twee is et cetera en becommentarieert ook zichzelf. Dat is wel erg veel van het goede.

Als de regisseuse de beelden voor zich had laten spreken, was dit een mooi en intrigerend portret geweest. De zwijgende man met zijn markante kop die handelingen verricht die voor iemand anders misschien onnavolgbaar zijn, maar waarvan hijzelf duidelijk precies het doel kent, zijn spannend genoeg. Hij volgt een onuitgesproken, maar onwrikbare eigen logica. Dat hij dement zou zijn, is iets wat je trouwens van de voice-over maar moet aannemen, want dit blijkt nergens uit. Hij is gewoon iemand die buiten de gebaande paden leeft op een manier die hem niet slecht lijkt te bekomen.

Misschien is het een idee dat de regisseuse alsnog de gewild artistiekerige voice-over schrapt en vervolgens een klein, maar intrigerende portret overhoudt van een zonderling die tevreden is met zichzelf en zijn leven, hoewel dit afwijkt van de gangbare normen.

Diana Tjin-A Cheong