A Long Way Down (2014)

Regie: Pascal Chaumeil | 96 minuten | komedie, drama | Acteurs: Pierce Brosnan, Toni Collette, Imogen Poots, Aaron Paul, Zara White, Joe Cole, Evelyn Duah, Therese Bradley, Sam Neill, Priyanga Burford, Josef Altin, Diana Kent, Rosamund Pike, Shola Adewusi

De film ‘A Long Way Down’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Nick Hornby uit 2005. Deze auteur is erg geliefd in Hollywood, want eerder werk van hem werd succesvol verfilmd. Zo kregen ‘High Fidelity’  en ‘About a Boy’ filmadaptaties. Nu is het de beurt aan ‘A Long Way Down’, maar helaas is deze productie niet zo genietbaar als eerdere verfilmingen…

‘A Long Way Down’ gaat over vier mensen: pizzabezorger Paul (Aaron Paul), talkshow presentator Martin (Pierce Brosnan), een tiener (Imogen Poots) en een moeder van een invalide kind (Toni Collette). Al deze mensen zijn van plan om van een gebouw te springen op oudejaarsavond. Dat wordt dringen op het dak. Gezamenlijk besluiten ze om elkaar te helpen. 

Het idee achter deze film is sterk, maar de uitvoering minder. Dat komt door de vlakke personages. De film probeert elk karakter uit te diepen, maar slaagt daar niet in. Je leert deze mensen niet echt kennen. Ondanks hun achtergrondverhalen komen ze maar niet tot leven. Hun lot laat je koud en dat is funest voor een film die mikt op een lach en een traan. De grappen zijn belegen en zouteloos, terwijl de dramatische ontwikkelingen niet beklijven.

Zonde, want ‘A Long Way Down’ kan buigen op een sterke cast. Sterke acteurs als Paul, Poots, Brosnan en Collette hebben veel meer in hun mars. In deze film kunnen ze niet laten zien wat ze kunnen. De humor blijft te vlak en gezien het zware onderwerp – zelfmoord – blijft de film te veel op de oppervlakte. Het verhaal kabbelt doelloos voort. Het fraaie kleurgebruik en het charisma van de cast houden je nog net bij de les, maar ‘A Long Way Down’ beklijft nergens. Het is cinematografisch behang. Hornby’s scherpe schrijfstijl komt nergens naar voren en dat heeft in een fletse vertoning geresulteerd. Hier had veel meer in gezeten.

Frank v.d. Ven

‘A Long Way Down’ verschijnt dinsdag 9 december 2014 op DVD.