A Man to Remember (1938)

Regie: Garson Kanin | 80 minuten | drama | Acteurs: Edward Ellis, Lee Bowman, Anne Shirley, William Henry, Granville Bates, Harlan Briggs, Frank M. Thomas, Charles Halton, John Wray, Gilbert Emery, Dickie Jones, Carole Leete, Joe De Stefani

Weduwnaar John Abbott komt met zijn zoontje Dickie (Dickie Jones) aan in Westport, wat hij spottend ‘Paris of the Middle West’ noemt. Hij wil zich hier vestigen als dokter, maar dat is met meerdere praktiserende dokters en veel arme mensen die alleen maar in natura kunnen betalen geen geringe opgave. Zijn eerste klant is de boer Johnson die hem na de dood van zijn vrouw in het kraambed op zijn bek slaat en de dag erna zijn dochtertje bij Abbott te vondeling legt. Hij wil geen dochter en heeft bovendien geen geld om voor haar te zorgen.

Dickie wordt Richard (Lee Bowman) en Abbott heeft kans gezien om hem ondanks voortdurende geldproblemen een studie tot arts te laten volgen. Zijn adoptiefdochter Jean (Anne Shirley) is zijn steun en toeverlaat. Als Richard en Jean elkaar een tijd niet hebben gezien, bedenken ze dat ze eigenlijk niet echt broer en zus zijn en voelen zich tot elkaar aangetrokken. Intussen blijft Abbott onverminderd tegenwerking ondervinden van de notabelen van de stad. Na veel moeite heeft hij voor elkaar gekregen dat er een riolering is aangelegd in het arme deel van de stad, maar een stadsziekenhuis gaat wel erg ver. En als hij meent dat er een polio epidemie aankomt en maatregelen neemt, wordt hij geschorst.

Fantastische film. Zo hartverwarmend, geestig en vol bijtende spot zie je ze zelden. Vooral de sarcastische toon die Abbott regelmatig aanslaat, is erg geestig. Hij maakt bijvoorbeeld voor de gierige rijkaards de volgende som: het verlies van een varken kost ze twintig dollar. Zij denken dat als een arm persoon komt te overlijden door het ontbreken van goede medische zorg in een ziekenhuis, hen dat geen geldverlies oplevert. Hij legt uit dat zo’n sterfgeval de gemeenschap, en dus ook hen, juist meer geld kost. Met de begrafenis en alles eromheen zijn ze aan zo’n arme sloeber vijfenveertig dollar kwijt en dat is beduidend meer dan een dood varken.

Bijzonder en ook curieus is dat dit de enige bewaarde kopie van deze film is in de hele wereld. Een kostbaar bezit voor het Filmmuseum. De ondertiteling is in ouderwetse spelling met ‘zoo’ en ‘mensch’ en de meeste teksten op de nota’s van Abbott zijn in het Nederlands te lezen, natuurlijk wel in de krullerige stijl van de oorspronkelijke tekst. Erg apart in zo’n typisch Hollywood product. Ook aankondigingen als ‘Aan de camera’ heeft wel iets.

‘A Man to Remember’ is een heerlijke film met een sterk verhaal, goed acteerwerk en een lekker bijtende spot waarmee mensen die lijden aan hebzucht, ijdelheid en angsthazerij te kijk worden gezet. Dat de regisseur pas vijfentwintig jaar was en de film in twee weken is gedraaid, is bijna niet te geloven. Een niet te missen film.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 20 december 2007