A Man’s Job – Miehen työ (2007)

Regie: Aleksi Salmenperä | 85 minuten | drama | Acteurs: Tommi Korpela, Maria Heiskanen, Jani Volanen, Stan Saanila, Konsta Pylkkönen

Wat te doen als je je baan kwijt bent en er nauwelijks hoop is op een nieuwe betrekking? Wat te doen als je vrouw al jaren depressief is en je daar al die tijd onder lijdt? Wat te doen als je thuis niet durft te vertellen dat je werkloos bent, maar ondertussen je laatste dubbeltjes omdraait? De oplossing voor deze problemen dient zich voor Juha (Tommi Korpela) aan als hij bij een oudere dame op bezoek gaat om daar wat klusjes te verrichten. De dame in kwestie blijkt meer geïnteresseerd in zijn lichaam dan in zijn andere kwaliteiten. Dit brengt Juha op het idee om zichzelf te prostitueren om zo zijn gezin te kunnen onderhouden.

Juha is een geen bijzonder aantrekkelijke man. Hij lijkt op het eerste gezicht ook helemaal niet geschikt voor de nieuwe baan, die hij zichzelf heeft toebedacht. Het ontbeert hem aan charmante maniertjes en een sexy uiterlijk. Eigenlijk is Juha een hele normale man, die totaal niet binnen het beeld past dat mensen van gigolo’s hebben. Dit is een deel van de kracht van ‘A Man’s Job’. Door de onbeholpenheid waarmee Juha aan de slag gaat, krijg je sympathie voor deze man, die met zijn nieuwe geheime baan zijn vrouw belazert.

Net als veel Finse films, is ‘A Man’s Job’ geen vrolijke film. Het is bijzonder triest om te zien hoe Juha wanhopig wordt van zijn situatie thuis en deze situatie ontsnapt door vrouwen van anderen te behagen. Opvallend is, dat klanten hem vaak vragen hoe problemen thuis opgelost kunnen worden. Voor de vrouwen aan wie hij zichzelf verkoopt heeft hij hier altijd wel een antwoord op, terwijl hij zijn eigen problemen thuis niet weet op te lossen.

Gelukkig is de film niet alleen maar ellendig. Aleksi Salmenperä heeft veel elementen in zijn film gestopt, die ‘A Man’s Job’ erg grappig maken. De grappen maken de film een beetje luchtiger, waardoor ‘A Man’s Job’ ondanks de ellendige situatie een leuke film is om naar te kijken. De jonge Salmenperä heeft hiermee een geweldige nieuwe Finse film uitgebracht, die hopelijk op meer plekken in Nederland te zien zal zijn dan alleen op het filmfestival in Rotterdam.

Wietske Uneken