A Midsummer Night’s Sex Comedy (1982)

Regie: Woody Allen | 88 minuten | komedie | Acteurs: Woody Allen, Mia Farrow, José Ferrer, Julie Hagerty, Tony Roberts, Mary Steenburgen, Adam Redfield, Moishe Rosenfeld, Timothy Jenkins, Michael Higgins, Sol Frieder, Boris Zoubok, Thomas Barbour, Kate McGregor-Stewart

De setting is perfect. Een groot vakantiehuis midden in de natuur, ergens in het Amerika aan het begin van de 20e eeuw. Belegger en amateur-uitvinder Andrew en zijn echtgenote Adrian bewonen tijdelijk het huis, om bij te komen van het stadse leven en om hun ingeslapen seksleven te rebooten.

In deze perfecte setting verschijnen twee bevriende stellen, de oude professor Leopold met zijn jonge bijna-bruid Ariel, en Andrews vriend Maxwell met zijn nieuwste scharrel. Al snel blijkt dat Andrew een verleden heeft met de bijna-bruid, terwijl rokkenjager Maxwell op slag verliefd op haar wordt. De oude Leopold heeft dan weer een oogje op de laatste scharrel van Maxwell. En zo wordt het nog onrustig op dat stukje platteland.

Deze synopsis van ‘A Midsummer Night’s Sex Comedy’ belooft veel goeds. Regisseur Woody Allen was in de late jaren 70 en begin jaren 80 in sterke vorm, met onder meer ‘Annie Hall’, ‘Manhattan’, ‘Zelig’ en ‘Broadway Danny Rose’. Daarbij leek deze nieuwste film een terugkeer naar Allens ongecompliceerde komedies van begin jaren 70 (‘Take the Money and Run’, ‘Banana’s’). Dan is er ook nog een cast om van te watertanden, met Allen zelf, Mia Farrow, Mary Steenburgen en José Ferrer.

Helaas resulteert dit alles in een van de zwakste films uit het oeuvre van Allen. ‘A Midsummer Night’s Sex Comedy’ mist scherpte, energie, humor en focus. De dialogen zijn niet van het knetterende soort dat we gewend zijn van Allen, zowel dialogen als spel zijn futloos en ongeïnspireerd. Die futloosheid raakt ook de humor, de gebruikelijke verbale (en vaak grappige scherpte) ontbreekt hier volkomen. Daarnaast mist het verhaal richting, maar moeten we het doen met wat kluchtige ontwikkelingen. Bovendien verwacht je van een titel die naar een populair toneelstuk van Shakespeare hint, wat meer leuke verwijzingen in de film zelf.

Gelukkig zijn er een paar grappen die wél werken. Die hebben meestal te maken met de uitvindingen van Andrew, bizarre apparaten die uiteindelijk een belangrijke rol gaan spelen. Dat de muziek (vooral Mendelssohn) de moeite waard is kun je van Allen verwachten. Wat je niet van hem verwacht is dat hij een perfecte setting vakkundig om zeep helpt. Maar dat gebeurt hier toch.

Henny Wouters

Waardering: 2.5

VOD-release: 1 februari 2025 (Prime Video)