A Million Miles Away (2023)

Regie: Alejandra Márquez Abella | 121 minuten | biografie, drama | Acteurs: Michael Peña, Rosa Salazar, Julio Cesar Cedillo, Veronica Falcón, Juan Pablo Monterrubio, Garret Dillahunt, Sarayu Blue, Bobby Soto, Ashley Ciarra, Eric Johnson, Jordan Dean

Amerika is uiteraard de bakermat van de American Dream: het idee dat je van jezelf een succes kan maken wanneer je maar hard genoeg je best doet. Dan maakt het verder niet uit wat de sociale of maatschappelijke status is waarvandaan je begint. Een idee dat vroeger werd samengevat tot ‘van krantenjongen tot miljonair’ en tegenwoordig ‘van postkamermedewerker tot CEO’. Een idee waarover ontelbare films gaan, soms waargebeurd, soms niet.

Afgaande op ‘A Million Miles Away’ bestaat er ook iets als een Mexican Dream. Die zou je dan kunnen omschrijven als ‘van landarbeider tot astronaut’. Dat is tenminste de weg die José Hernandez aflegt. Geboren in 1962 reist de jonge Mexicaan ieder jaar naar de Verenigde Staten waar zijn ouders als seizoenarbeiders werken. José helpt een handje mee, gaat naar school en droomt van een carrière als astronaut. Eenmaal volwassen solliciteert José, inmiddels werkzaam in de VS als laborant, ieder jaar naar een plek bij het ruimtevaartprogramma van de NASA. Tussen de bedrijven door trouwt hij met de stoere Adela en wordt hij vader van een enorme kinderschare.

Opgeteld bij de onwrikbare conventies van het genre, doet dit voorspelbare verhaal het ergste vrezen. Maar al lijkt de Mexican Dream verdacht veel op de American Dream, de filmische uitwerking ervan verschilt in dit geval flink. De loopbaan van José kent maar weinig grote sprongen, weinig extreme training en weinig drama. Bovendien kent de film een heerlijk loom Mexicaans tempo en krijgen we ook geen overdreven muzikale oppeppers. Dus geen ‘Eye of the Tiger’ maar Mexicaanse klanken (waaronder het prachtige ‘Cuando sale la luna’) en fijne popmuziek uit de jaren 80.

Die bescheiden aanpak maakt (het waargebeurde) ‘A Million Miles Away’ overtuigender en realistischer dan zijn gemiddelde Amerikaanse genregenoot. Bovendien is er veel aandacht voor José’s sociale omgeving, die nooit pusht maar altijd steunt en stimuleert. En dan is er ook nog de ijzersterke cast, met Michael Peña (‘Narcos Mexico’) als de sympathieke José, en Rosa Salazar als zijn gelijkwaardige stoere partner Adela.

Aardige humor en visuele vondsten vormen de kers op deze Mexicaanse taart. Natuurlijk is ‘A Million Miles Away’ mainstream met een dubbeldikke M, maar binnen het genre is dit een echte aanrader. Wie de American Dream intussen spuugzat is, kan zich vol vertrouwen in deze Mexicaanse droom storten.

Henny Wouters

Waardering: 3.5