A Monster Calls (2016)

Recensie A Monster Calls CinemagazineRegie: J.A. Bayona | 108 minuten | drama, fantasie | Acteurs: Lewis MacDougall, Sigourney Weaver, Felicity Jones, Toby Kebbell, Ben Moor, James Melville, Oliver Steer, Dominic Boyle, Jennifer Lim, Max Gabbay, Morgan Symes, Max Golds, Frida Palsson, Wanda Opalinska, Patrick Taggart, Lily-Rose Aslandogdu, Geraldine Chaplin, Liam Neeson

Familiefilms behandelen vaak de wat meer luchtige onderwerpen in het leven, ze zijn immers voor de hele familie. Acceptatie binnen een bepaalde groep vormt vaak een centraal thema in dit soort prenten. Regisseur J.A. Bayona neemt dit concept, geeft er zijn eigen draai aan en komt met de tranentrekker ‘A Monster Calls’, gebaseerd op het gelijknamige boek van Patrick Ness (die ook het scenario voor zijn rekening nam). Zal de jonge Conor de onvermijdelijke dood van zijn moeder kunnen accepteren? Zoals gezegd, een solide tranentrekker.

Op papier is het een simpel verhaal, Conor (Lewis MacDougall) heeft een moeder (Felicity Jones) die terminaal ziek is. De jongen sluit zijn ogen voor de waarheid en wil het liefst zoveel mogelijk tijd met mams doorbrengen. Tegelijkertijd houdt zijn grootmoeder (Sigourney Weaver) de gehele familie met beide benen op de grond en oppert toekomstplannen. Gaat Conor namelijk bij zijn oma of bij zijn vader (Toby Kebbell) in Amerika wonen?

Een behoorlijk eigentijds verhaal, het monster uit de titel moet echter nog zijn intrede maken. Dit gigantische boomwezen komt niet vaak tot leven, alleen wanneer hij écht nodig is. Hij wil de ware innerlijke worstelingen van Conor te weten komen, maar weet dat hij daar nog niet klaar voor is. Om hem voor te bereiden vertelt hij drie verhalen. Deze gaan over de eerdere keren dat het monster in heeft moeten grijpen in de wereld der mensen.

De toevoeging van het monster (met de stem van Liam Neeson) maakt ‘A Monster Calls’ een bescheiden meesterwerk. Hij geeft het verhaal een zeker gewicht mee waardoor de meeste mensen het rond het einde van de film niet droog zullen houden. De verhalen die verteld worden krijgen diezelfde ernst met zich mee, maar dat komt ook door de prachtige animatiestijl waarmee ze worden vorm gegeven.

De verhalen zouden zelfs het hoofdverhaal overschaduwen als het acteerwerk niet zo absurd goed was. Felicity Jones’ personage Lizzie is een uiterst aandoenlijke moeder en in de scènes die ze deelt met hoofdrolspeler MacDougall spat de chemie dan ook van het scherm af. Tegelijkertijd willen we Sigourney Weaver als Mrs. Clayton zoveel mogelijk ongelijk geven, maar weten we stiekem dat ze het bij het juiste eind heeft. Het is heel makkelijk voor de kijker om zich met Conor te kunnen identificeren. Afhankelijk zijn van een kindacteur is in het verleden niet vaak een goed idee geweest, maar tegenwoordig komen er toch steeds meer voorbeelden van succesverhalen. Aan de andere kant kan er met een vangnet van een cast als deze ook niet enorm veel mis gaan.

‘A Monster Calls’ is echter wel erg zwaar van stof, en om al die emotionele tonen te raken blijft er daardoor niet veel tijd of ruimte over voor een luchtig moment. Het is daarom zeker niet een film die iedereen aan te raden valt, noch één die zich gemakkelijk opnieuw laat kijken. En ondanks dat de violen tijdens bepaalde scènes wel héél erg opdringen hoe verdrietig de kijker zich moet voelen, staat de gehele film als een huis. J.A. Bayona waant zich een verhalenverteller die zich met het monster uit de titel kan meten.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 4

Bioscooprelease: 2 februari 2017