A Muppet Family Christmas (1987)

Regie: Eric Till | 46 minuten | komedie, familie, korte film, muziek | Originele stemmencast: Jim Henson, Frank Oz, Dave Goelz, Richard Hunt, Jerry Nelson, Kathryn Mullen, Carroll Spinney, Gerard Parkes, Karen Prell, Steve Whitmire, Kevin Clash, Terry Angus

Op de dag voor kerst zijn de Muppets onderweg naar Fozzie’s moeder. Zij woont in een boerderij op een heuvel en vrienden en familie zijn met kerst altijd welkom. Daarom heeft Fozzie ook besloten zijn moeder niet te vertellen van hun komst. Het moet een verrassing blijven, want daar is ze gek op! Ondertussen bereidt Fozzie’s moeder zich voor op een heerlijke kerst aan het strand in Florida. Ze heeft haar zonnebril al op en heeft de afgelopen tijd surflessen genomen. Dan gaat de bel. Doc en Sprokkel – je weet wel, van die andere Henson-topper ‘De Freggels’ – staan voor de deur. Ze hebben behoefte aan een rustige kerst en hebben de boerderij van ma Fozzie gehuurd.

Maar dan gaat de deurbel nog een keer. Fozzie staat voor de deur om zijn moeder te verrassen. Maar hij is niet alleen. Al zijn vrienden zijn er ook! Kermit, Gonzo, Animal, Rowlf, Rizzo en Camilla, allemaal zijn ze van de partij. Die rustige kerst kan wel vergeten worden. Hoewel zowel Doc als ma Fozzie in eerste instantie andere plannen hadden, wordt het al snel één groot feest. De Zweedse chef zal het kerstmaal bereiden en gelukkig arriveert de kalkoen niet al te laat. Deze is echter niet van plan in de oven te belanden en verheugt zich op een gezellige kerstvakantie.

In deze chaos arriveren ook de ‘Christmas carolers’, die we al snel herkennen als bijna de gehele Sesamstraatcast. Bert en Ernie, Grover, koekiemonster, Big Bird en vele anderen blijven allemaal logeren bij Fozzie’s moeder. Gelukkig voor de kalkoen, trekt Big Bird de aandacht van de Zweedse chef. De ontmoeting leidt tot een hilarisch kerstduet. In alle gezelligheid komen trouwens vele kerstliedjes langs, maar dan in de Muppetversie. Er is ook nog tijd voor een filmpje van de allereerste kerst die de Muppets samen vierden. Hierin zien we de vertederende Muppetbabies een kerstliedje zingen. Verder voeren de Sesamstraatkarakters een toneelstukje op, waarin de kerstman twee hoofden heeft. Fozzie vormt een stand-up komedie duo met een sneeuwpop.

Al deze jolijt wordt helaas overschaduwd door het ontbreken van Miss Piggy. Zij moest nog kerstinkopen doen en lijkt vast te zitten in de sneeuwstorm die daarbuiten aantrekt. Terwijl Kermit zorgelijk uit het raam kijkt, ontdekt neefje Robin een Freggelgat in de kelder. De twee besluiten een kijkje te gaan nemen en belanden in de Freggelwereld. Zij kennen ook zoiets als kerst, maar dan een beetje anders. Robin krijgt een ‘Fragglepebble’ als aandenken.

Gelukkig duikt op het laatste moment Piggy toch ongedeerd op en kan het hele zootje een fijne kerstavond gaan vieren. Ook de Freggels zingen mee en met een kamer vol Henson-poppen had deze film misschien beter ‘Henson Family Christmas’ kunnen heten. Terwijl het hele gezelschap kerstliedjes zingt in de woonkamer, besluit Jim Henson aan de afwas te beginnen.

In ‘A Muppet Family Christmas’ komen alle karakters – mét de originele stemmen – aan bod. Het is een heerlijke familiefilm, die gevuld is met de typische details en leuke grappen die we alleen van Henson kennen. Zo moet Animal aan een kleerhanger slapen, omdat er te weinig ruimte is en probeert de kerstkalkoen Camilla te versieren. De ratten dragen minioorwarmertjes en iedereen gaat onderuit op de ‘icy patch’ bij de voordeur. Fozzie’s moeder vat het goed samen: “They’re weirdo’s, but they’re nice weirdo’s”.

Vera de Looff

Waardering: 3

Bioscooprelease: 25 december 1989