A Night at the Show (1915)

Regie: Charles Chaplin | 18 minuten | komedie, korte film | Acteurs: Charles Chaplin, Edna Purviance, Charlotte Mineau, Dee Lampton, Leo White, Wesley Ruggles, John Rand, James T. Kelley, Paddy McGuire, May White, Phyllis Allen, Fred Goodwins, Charles Inslee.

In the korte film ‘A Night at the Show’ speelt Charlie Chaplin een dubbelrol. Ten eerste speelt hij de nette en beschaafde mister Pest. De arme man, die alleen maar wil genieten van de show, wordt helemaal gek van de zaalmanager. Want deze wijst Pest er steeds op dat hij niet op de juiste stoel zit, maar welke stoel wel juist is weet hij ook niet. De gasten worden gek van Pest en laten dat natuurlijk duidelijk merken. Ten tweede speelt Chaplin een zwerver die waarschijnlijk te veel gedronken heeft. Hij valt steeds van zijn stoel en is iedereen – en vooral mister Pest – aan het pesten.

‘A Night at the Show’ is gewoon een grappige film. Leuk om te zien hoe het er vroeger aan toe ging in de theaterzaal en hoe Chaplin denkt over zijn medemens. De mensen om hem heen hebben een kort lontje. Iedereen ergert zich aan elkaar terwijl ze eigen samen zijn voor de gezelligheid. Een leuke boodschap dus. Vooral de laatste scène is de moeite waard. Mister Pest staat op het podium, want hij heeft nog steeds geen stoel, en maakt iedereen aan het lachen. De zwerver probeert hem met een brandslang van het podium te spuiten.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 4