A Perfect Day – Henry Poole Is Here (2008)

Regie: Mark Pellington | 99 minuten | drama, komedie | Acteurs: Luke Wilson, Radha Mitchell, Adriana Barraza, George Lopez, Cheryl Hines, Richard Benjamin, Morgan Lily, Rachel Seiferth, Beth Grant, Dan Callahan, Earl Carroll, Noah Dahl, Molly Hagan, Marcus Maria Jung

Zonder geluk vaart niemand wel. En geluk is nu juist datgene wat Henry Poole (Luke Wilson) ontbeert. Wat wil je ook als je te horen hebt gekregen dat je niet lang meer te leven hebt? Als je littekens van je jeugd met je meedraagt? Ontreddering en cynisme gaan in zulke gevallen vaak hand in hand. Wat een geluk voor Henry Poole dat er wonderlijke dingen met hem staan te gebeuren. Zijn ongeloof zal danig op de proef worden gesteld.

Als Poole verhuist naar zijn vroegere buurt om in eenzaamheid weg te kwijnen komt hij te wonen tussen twee bijzondere vrouwen. Zijn linkerbuurvrouw Esperanza (Adriana Barraza) is een gelovige vrouw wier vriend recentelijk is overleden. Zijn rechterbuurvrouw Dawn (Radha Mitchell) is een alleenstaande moeder met een getraumatiseerde jonge dochter. Op het eerste gezicht de perfecte, met negatieve emoties gevulde omgeving voor een depressieve cynicus. Ware het niet dat zijn huis verandert in een bedevaartsoord voor gelovige mensen uit zijn buurt die menen dat het gezicht van Christus op zijn buitenmuur te zien is. Is het werkelijk zo? Zijn de buurtbewoners en Esperanza gek geworden? Kunnen de vreemde gebeurtenissen die vervolgens plaatsvinden logisch verklaard worden?

‘A Perfect Day’ is een spirituele film, maar tegelijkertijd ook weer niet. Het is geen film met epische beeldvorming, koormuziek of groots spektakel. Maar hij bevat wel enkele symbolische elementen. Toch is het niet zozeer een film om iemand te bekeren tot een bepaald geloof. Veel meer is het een ode van de makers aan de helende en troostgevende kracht dat het proces van geloven mensen biedt. Uiteindelijk draait het hierbij niet om het geloof in een god maar het geloof in jezelf en in je medemens. Een vrolijke en positieve boodschap in een stemmige, warme film.

Luke Wilson zet een sterke prestatie neer als de droevige Henry Poole. Hij is perfect als de teleurgestelde cynicus die niet gelooft in wonderen. Radha Mitchell is bijzonder charmant als zijn buurvrouw Dawn en de rest van de cast is ook prima. De warme kleuren en de sterke muziek zijn verdere sterke punten van deze film. Sommige cynici zullen schamper lachen om de gelovige, positieve boodschap van ‘A Perfect Day’. Toch is dit een boodschap die in cynische tijden wonderen kan verrichten.

Joost Hoedemaeckers