A Perfect Getaway (2009)

Regie: David Twohy | 100 minuten | horror, thriller | Acteurs: Milla Jovovich, Chris Hemsworth, Timothy Olyphant, Steve Zahn, Marley Shelton, Kiele Sanchez, Dale Dickey, Katie Chonacas, Wendy Braun, Travis Willingham, Peter Navy Tuiasosopo, Tory Kittles, Mercedes Leggett, Angela Sun, Elizabeth Maxwell, Brian Tester, Natalie Garza, Lindsay Halladay, Lindsey Huang, Leif Riddell, Spencer Hill, Katelin Chesna Henke, Matt Birman, Webster Williams, Gugun Deep Singh, Ryan Gesell, Andy Hoff, John T. Cogan, Brandon Olive, Michael Traynor, Luka Apt

De Amerikaanse film ‘A Perfect Getaway’ heeft een synopsis die even voorspelbaar is als spannend. Een pasgetrouwd stel begint een trektocht door Hawaï op het moment dat een ander koppel het heeft gemunt op… pasgetrouwde stellen. Dan ontmoet het ene stel een ander stel en nog een stel en al gauw weet geen van de stellen meer wat te denken van de medestellen. Klinkt als: tien kleine negerstelletjes op Hawaï. Moord en doodslag en heel veel spanning.

Niet dus. Het eerste uur van deze thriller gaat voorbij in lamlendige verveling, met als enig hoogtepunt de goudbruine billen van Kiele Sanchez. Er wordt wat gekletst over wie de moordenaars zouden kunnen zijn, een weinig dringende vraag aangezien je alle personages wel een gewelddadige dood op Hawaï wenst. Verder wordt de tijd gevuld met slappe dialogen. Het mannelijk hoofdpersonage is scenarist, dus worden er geforceerde opmerkingen gemaakt over akten, scenarioschrijven en de rol van personages. Afgezien van een incidenteel en gezocht schrikmomentje, sukkelt op die manier het eerste uur voorbij.

Daarna wordt het pas echt erg.

Na een uur volgt een wending die zo onwaarschijnlijk is dat ‘ongeloofwaardig’ de lading bij lange na niet dekt. Tegelijk met die idiote twist gaat de film – tijdens een flashback – over op een arty register. Zwart-wit beelden, splitscreens en dialogen die psychologische diepgang veronderstellen. Na een minuut of wat is die arty oprisping weer voorbij en gaan we verder in dezelfde conventionele stijl als daarvoor. Merkwaardig.

Gelukkig bieden de laatste twintig minuten van deze lange zit nog enig plezier. Dan wordt er tenminste gehakt, gemept en geschoten. Ook beleven we een paar aardige schrikmomentjes, hoe onwaarschijnlijk ze verder ook zijn. Een kwestie van too little too late: ‘A Perfect Getaway’ is vanaf de twist al hopeloos verloren. De verleiding is dan groot een bruggetje te slaan tussen de titel van de film en de uitgang van de bioscoop. Doen we toch maar niet.

Henny Wouters

Waardering: 2

Bioscooprelease: 6 augustus 2009