A Perfect Murder (1998)

Regie: Andrew Davis | 107 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Michael Douglas, Gwyneth Paltrow, Viggo Mortensen, David Suchet, Sarita Choudhury, Michael P. Moran, Novella Nelson, Constance Towers

‘A Perfect Murder’ is gebaseerd op de klassieker ‘Dial M for Murder’ (1954) van ’the master of suspense’ Alfred Hitchcock (1899-1980). Het is eigenlijk de derde verfilming van het toneelstuk van Frederick Knott (1916-2002). Regisseur Andrew Davis van onder andere ‘Under Siege’ (1992) en ‘The Fugitive’ (1993) vertaalde het oude verhaal naar de jaren negentig. Daarbij werden ook een aantal oorspronkelijke plotwendingen veranderd door scenarist Patrick Smith Kelly. Aan de styling van de film en de keuze van locaties is zorgvuldig aandacht besteed.

De film draait om de drie karakters, inspecteur Karaman (David Suchet) en Emily’s VN vriendin Raquel (Sarita Choudhury) doen er eigenlijk niet toe. Michael Douglas zit als Steven Taylor lekker in zijn vel als zelfingenomen zakenman, een rol waarin hij min of meer vergroeid is, zie ook ‘Wall Street’ (1987) en ‘The Game’ (1997). Niettemin is hij overtuigend als de gemenerik van het stuk. Toch krijgen velen zowaar sympathie met zijn karakter. Dit kan liggen aan Gwyneth Paltrow (Emily Taylor) wiens spel de kijker onvoldoende weet te raken. Aan de andere kant kan het ook een verdienste van Douglas zijn. Grappig weetje is dat het best moeilijk was voor Douglas en Paltrow om een getrouwd stel te spelen omdat Douglas en haar ouders regisseur Bruce Paltrow (1943-2002) en actrice Blythe Danner goed bevriend zijn.

De langharige David Shaw gespeeld door Viggo Mortensen (inmiddels wereldbekend door de ‘Lord of the Rings’ trilogie) speelde ook nog in een echte Hitchcock remake uit 1998, ‘Psycho’. Zijn rol als minnaar van Gwyneth Paltrow’s karakter na haar breuk met acteur Ben Affleck, zorgde voor ‘hate mail’ aan Mortensens adres. Vele kunstwerken van David Shaw zijn echt van Mortensen zelf waaronder het portret van Emily. Deze acteur, schilder, dichter, zanger en fotograaf had toen al wat bekendheid vergaard met rollen in ‘Crimson Tide’ (1995) en ‘G.I. Jane’ (1997). In deze films had Mortensen wat sterkere en betere rollen om zich in uit te leven. Hier komt hij niet zo goed uit de verf maar hij weet er nog veel van te maken.

James Newton Howard componist van o.a. ‘The Devil’s Advocate’ (1997) en ‘The Village’ (2004) is verantwoordelijk voor de muziek die bijdraagt aan de onheilspellende sfeer van de film. Qua styling en locatie streeft de film Hitchcocks versie wel voorbij. ‘Dial M For Murder’ wordt in zijn geheel echter niet door deze film geëvenaard maar op zich is dit een spannende en interessante thriller die je vast weet te houden tot het eind.

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 3

Bioscooprelease: 10 december 1998