A Pocket Full of Rye – Marple: A Pocket Full of Rye (2008)

Regie: Charles Palmer | 93 minuten | drama, misdaad | Acteurs: Julia McKenzie, Rose Heiney, Laura Haddock, Kenneth Cranham, Matthew McFadyen, Rupert Graves, Thea Collings, Lucy Cohu, Edward Tudor Pole, Ralf Little, Helen Baxendale, Ken Campbell, Anna Madeley, Joseph Beattie, Wendy Richard

Miss Marple ziet met spijt haar trouwe dienstmeisje Gladys (Rose Heiney) vertrekken. Gladys is dankbaar voor alles wat Miss Marple voor haar heeft gedaan, maar ze wil graag meer van de wereld zien. Via brieven houdt ze Miss Marple op de hoogte van haar belevenissen. Haar eerstvolgende baan bevalt haar niet, daarna vindt ze een betrekking in het huis van de rijke familie Fortescue. Het leven van Gladys staat op zijn kop als haar baas Rex Fortescue wordt vermoord. Als niet lang daarna ook zijn kersverse weduwe Adele en tenslotte ook Gladys het slachtoffer worden van de moordenaar, besluit Miss Marple zich ermee te gaan bemoeien.

Inspecteur Neele is druk bezig met de moordzaak en heeft al de nodige verhoren achter de rug zonder dat dit een concreet resultaat heeft opgeleverd. Eerst sputtert hij nog wat tegen als dat oude vrouwtje, dat ogenschijnlijk louter wartaal uitslaat, zich met zijn zaak wil gaan bemoeien, maar al snel slaat zijn stemming om en maakt hij dankbaar gebruik van de scherpe intuïtie en mensenkennis van Miss Marple. Samen proberen ze helderheid te brengen in deze zaak die door de moordenaar zo ingewikkeld is gemaakt dat de waarheid zelfs voor Miss Marple lastig te achterhalen is.

Het blijft boeiend om je als buitenstaander te vergapen aan de slechte verhoudingen binnen een welgestelde familie en mee te puzzelen wie van hen via moord en bedrog zijn of haar doel probeert te bereiken en daarbij gewetenloos over de lijken van familieleden en bedienden gaat. Daar komt bij dat de verschillende acteurs in deze aflevering hun rol op uiterst smakelijke wijze vertolken. Kenneth Cranham pakt flink uit als de onmogelijke bullebak die iedereen in zijn omgeving naar zijn pijpen wil laten dansen of hen anders het leven zuur maakt. Anna Madeley is grappig als de overspelige, veel jongere tweede vrouw die nu eenmaal met iedere man moet flirten. En Helen Baxendale doet in haar rol van ijskoude huishoudster natuurlijk denken aan de griezelige Mrs. Danvers in ‘Rebecca’ (1940). Vooral dat laatste geeft een goed scherp randje aan het geheel en roept spanning op. Een leuke aflevering van Miss Marple.

Diana Tjin-A Cheong